koelemmer foto Frank Stolvoort

dinsdag 12 juli 2016

Duizendbladtinctuur en goudsbloemtinctuur maken

Catharina knipt duizendblad Achillea millefolium
In voorbereiding op de workshop aromatische kruiden zelf verwerken hebben Catharina en ik bloeiende duizendblad geoogst. In deze tijd van het jaar hoef je niet ver te zoeken om deze bijzondere plant te vinden.
We hebben alleen de bloeiende toppen geknipt. Recepten over het maken van tinctuur komen over het algemeen op mij nogal vaag over. Het recept gaf aan dat je één deel plant en drie delen alcohol (40 vol%) moest nemen.
Om een wat duidelijker beeld te krijgen van de verhoudingen zijn we de duizendblad gaan wegen. In totaal 60 gram van de schermen geknipte bloemen zijn afgewogen.

Voor het maken van de tinctuur hebben we een neutrale wodka van 40 vol % genomen. Om de verhouding 1 : 3 uit het recept te benaderen heb ik 441 gram wodka afgewogen. Daarbij heb ik gekeken naar de verhouding in volumes.
duizendblad ´in de alcohol´
Dit mengsel van wodka en duizendblad is na 4 weken en dagelijks schudden na filtratie klaar voor gebruik.

GOUDSBLOEMTINCTUUR
Om aan vers geplukte goudsbloemen te komen hebben we contact gezocht met Zorgboerderij Amélior in Molenschot. We hebben een afspraak gemaakt om wat bloemen bij de zorgboerderij te komen plukken.

Na een rondleiding over deze geweldige plek hebben we voldoende goudsbloemen kunnen plukken. Voor de tinctuur is het belangrijk om er voor te zorgen dat alleen de bloemblaadjes in de tinctuur terechtkomen.
bloemblaadjes plukken
Het potje wat we gekozen hebben is helemaal gevuld met de goudsbloemblaadjes die we bij Amélior hadden geoogst. Deze keer hebben we geen hoeveelheden afgewogen. 

Na het vullen van het potje met de bloemblaadjes is het potje tot de rand aan toe gevuld met de 40% wodka.
Ook dit mengsel gaan we gedurende 4 weken iedere dag even schudden. We zijn uiteraard benieuwd naar het resultaat! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten