In mijn vorige artikel schreef ik over het destilleren van sinaasappelschillen. We hebben tijdens het oogstfeest op zondag 25 oktober uit 33 Kg sinaasappelschillen 100 mL etherische olie gedestilleerd.
Uit de literatuur en door een aantal analyses die IFF voor leerlingen van mijn school heeft uitgevoerd weet ik dat het voornaamste bestanddeel van de olie limoneen is.
Ik vond het toch interessant om de samenstelling van de olie te laten analyseren. Afgelopen zaterdag kreeg ik de analyseresultaten binnen.
Citrus Sinensis var. Valencia late |
Uit: The Chemistry of Essential Oils Made Simple van David Stewart |
Peak
|
RT (min)
|
Compound name
|
%
|
Norm (%)
|
Allergens
(%)
|
5
|
13,3
|
b-MYRCENE
|
1,75
|
1,50 – 3,50
|
|
8
|
16,2
|
LIMONENE
|
93,99
|
93,0 – 96,0
|
93,99
|
17
|
20,7
|
OCTANAL
|
0,23
|
0,10 – 0,40
|
|
18
|
27,6
|
NONANAL
|
0,05
|
0,01 – 0,06
|
een deel van de samenstelling in % uitgedrukt
Het percentage limoneen, bijna 94%, is inderdaad hoog. Zelfs hoger dan David Stewart in zijn boek aangeeft als bovengrens. Pyrenessences die de analyses heeft uitgevoerd detecteerde met de gaschromatograaf 68 verschillende stoffen.
De eindconclusies was dat de olie qua samenstelling voldoet aan de ISO 3140 : 05-2011 norm voor zoete sinaasappel. De olie voldoet aan deze norm als de analyse laat zien dat de stoffen binnen een bepaald percentage liggen. Voor limoneen is dat tussen de 93 en 96 %.
Mocht je interesse hebben in meer analyse-resultaten stuur dan een mailtje met een verzoek om wat meer achtergrondinformatie naar indekoperenketel@gmail.com .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten