koelemmer foto Frank Stolvoort

zondag 16 februari 2020

De invloed van kaneelolie op Candida albicans 2

Kaneel sorteren voor de destillatie
Oktober vorig jaar schreef ik over een profielwerkstuk van leerlingen van mijn school naar de werking van kaneelolie op Candida albicans. Met name het verschil tussen Cassia (Cinnamomum aromaticum) en Ceylon (Cinnamomum zeylanicum) etherische olie vond ik interessant om te weten.
tussenbol met kaneel
Tijdens het destilleren van de kaneel zijn de leerlingen erachter gekomen dat er heel veel kaneel nodig is om een beetje etherische olie te maken. Daarom hebben ze voor verder onderzoek in de winkel gekochte kaneelolie gebruikt voor verder onderzoek. Wel hebben ze het kaneelhydrolaat wat ze gemaakt hadden meegenomen en laten testen op samenstelling en werking tegen Candida albicans.
SAMENSTELLING
Gaschromatogram Cassia etherische olie  F. Gabriels & S. Grosfeld

Gaschromatogram Ceylon etherische olie   F. Gabriels & S. Grosfeld
Om de samenstelling van de (gekochte) etherische olie van Cassia en Ceylon te laten analyseren konden de leerlingen terecht op de TU Eindhoven. Door een gaschromatografische (GCMS) analyse uit te voeren werden een aantal hoofdbestanddelen aangetoond. In beide oliën werd de stof cinnamaldehyde (kaneelaldehyde) aangetoond.
Cassia bevat een veel hoger gehalte van deze stof als Ceylon en geurt daarom ook wat scherper en minder zoet dan Ceylon etherische olie. 

WERKING TEGEN DE SCHIMMEL CANDIDA ALBICANS
De leerlingen hadden de mogelijkheid om in Utrecht bij een instituut de werking van de beide kaneel oliën tegen Candida albicans te testen. Dat hebben ze zowel kwalitatief als kwantitatief kunnen doen.
Aromatogram Cassia, Ceylon en kaneelhydrolaat   F. Gabriels & S. Grosfeld
Kwalitatief door middel van een aromatogram. Op de afbeelding kan je zien waar de Candida albicans op de agarplaat niet wil groeien. Het witte gedeelte is Candida. Het is goed te zien dat rondom het blauwe stipje (pure kaneelolie) de Candida geen kans krijgt. 
gemiddelde groei Candida albicans in een medium  F. Gabriels & S. Grosfeld
Kwantitatief door te meten wat de groei van Candida albicans is in een medium waaraan verschillende concentraties kaneelolie toegevoegd zijn. De leerlingen hadden in deze metingen ook nog het kaneelhydrolaat meegenomen. Na een dag experimenteren en daarna uitwerken van de resultaten was dit hun eindconclusie:
Je kunt constateren dat de Cassia kaneelolie een schadelijkere stof is voor Candida albicans dan de Ceylon kaneelolie, omdat de remming van de schimmel bij de Cassia kaneelolie met verschillende verdunningen groter is dan bij de verdunningen van de Ceylon kaneelolie.
Bij een hoge concentratie is Cassia kaneelolie schadelijker dan Ceylon kaneelolie, maar naarmate de concentratie verlaagt zwakt de invloed van Cassia kaneelolie af en blijft de Ceylon kaneelolie gelijk
Met dank aan Famke Gabriels en Sara Grosfeld leerlingen 6 VWO van het Frencken college in Oosterhout(NB).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten