koelemmer foto Frank Stolvoort

zondag 14 januari 2018

Hydrolaat maken met een smartstill

Smartstill 
Afgelopen zaterdag kreeg ik de gelegenheid om met een smartstill hydrolaat te maken. Een smartstill is een elektrisch luchtgekoeld destilleerapparaat waarmee je water en alcohol kan destilleren. Het apparaat heeft geen waterkoeling maar een ventilator. Met wat aanpassingen is het ook mogelijk om kruiden te (stoom)destilleren. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat de kruiden niet in aanraking kunnen komen met het kokende water.
Hiervoor gebruik je een stoommandje. Om het stoommandje in de destilleerruimte van de smartstill op hoogte te plaatsen heb je nog een metalen (rvs) houder nodig. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het water en het te destilleren plantmateriaal.
Om de smartstill uit te proberen hadden we de beschikking over Palo santo (Bursera graveolens) hout en witte salie (Salvia apiana). 
Afwegen van Palo santo (Spaans voor heilig hout)

De capaciteit van de smartstill is 4 Liter. Bij de destillatie van Palo santo hebben we 132 gram fijngesnipperd hout en anderhalve Liter water gebruikt. Het hout van de Palo santo is erg welriekend en kent vele toepassingen, ook door het bijvoorbeeld simpelweg te laten smeulen.
Het destillatie apparaat maakt een geluid vergelijkbaar met dat van een 'afzuigkap op stand 2'. Na 30 minuten destilleren hadden we ongeveer 400 mL hydrolaat gemaakt.
Tijdens de destillatie
Na de destillatie
Na 1 uur was dat het dubbele: 800 mL. Het voordeel van de smartstill is dat hij automatisch afslaat als het water in de destilleerruimte weggekookt is. Van het Palo santo hydrolaat wat we gemaakt hebben is na afloop de pH gemeten. 
Deze lag met een pH van 3,7 lager dan de uit de literatuur te verwachten pH van boven de 5.
Bij de tweede destillatie die we hebben uitgevoerd hebben we 115 gram gedroogde witte salie gebruikt en de destilleerruimte gevuld met 1,5 Liter water.
Witte salie  Salvia apiana
Ook hier hebben we 1 uur gedestilleerd. Tijdens de destillatie bleek het apparaat niet goed afgesloten, waardoor er veel stoom is ontsnapt. Hierdoor was de opbrengst aan hydrolaat veel lager.
Maar ons huis was daardoor wel gevuld met de overweldigende geur van deze plant en energetisch gereinigd!
De oorzaak van het stoomlek lag aan de hoogte waarop het stoommandje in de destilleerruimte zat. Hierdoor kon de smartstill niet goed afgesloten worden. Na een middag werken is mij gebleken dat dit apparaat met enige aanpassingen erg handig is om van kleine hoeveelheden planten hydrolaat te maken. 









7 opmerkingen:

  1. kun je er ook olie van maken met dit apparaat?
    heb dit ergens gelezen vandaar mijn vraag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Carola,

      Uit de salie en het Palo santo valt geen olie te maken. Dat heeft te maken met de capaciteit van de smartstil en de soort plant. Met planten met een hogere concentratie etherische olie zoals bijvoorbeeld lavendel (lavandin) moet het wel mogelijk zijn om er een klein beetje olie (enkele mL's) mee te maken.

      Verwijderen
  2. Is hydrolaat geschikt om op te gieten in een sauna? Soory maar ik ken er niets van. Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jan,

      Kan maar het effect is veel kortdurender vanwege de lage concentratie aromatische stoffen. Tenminste dat is mijn aanname. Opgietvloeistoffen zijn doorgaans geurstoffen opgelost in alcohol, die weer worden verdund met water en dan opgegoten.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Henk, wij wonen in het bos met veel grove den (oa) daarvan willen wij boomolien (etherische olie) en hydrolaat (dmv stoomdestillaat) maken, wat raad je aan: deze smartstill (om eens te proberen, is ook niet al te kostbaar en bereidingswijze is redelijk simpel) of de traditionele koper ketels? Voldoet het hydrolaat/etherische olie uit de smartstill aan een goede kwaliteit? En vermijd je op deze wijze ook lood/koper residuen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk idee om van grove den en misschien andere planten etherische olie en hydrolaat te gaan maken. Om mensen daarmee op weg te helpen organiseren wij ruim 10 jaar al workshops, online cursussen, en hebben wij 2 boeken uitgegeven. Ik kan alvast verklappen dat de smartstill eigenlijk niet geschikt is om etherische olie mee te maken. De inhoud van de ketel (4 Liter) is te klein. Over lood/koper residuen hebben wij op onze website indekoperenketel.nl een artikel geschreven: https://www.indekoperenketel.nl/oplossen-van-metalen-bij-destilleren-in-koper/

    BeantwoordenVerwijderen