koelemmer foto Frank Stolvoort

zaterdag 3 juni 2017

Boszeep met hydrolaten uit het Chaamse bos

Ik heb al een aantal jaren contact met Evelien van werfzeep en lever haar hydrolaten voor een aantal zeepsoorten die haar bedrijf op ambachtelijke wijze maakt. Een aantal maanden geleden hoorde ik dat Evelien bezig was met het ontwikkelen van een nieuwe zeep genaamd boszeep.
In deze zeep, die zoals Evelien schrijft een ode aan bomen en het bos is,  zijn twee van mijn hydrolaten verwerkt. Het gaat om hydrolaat van de Grove Den (Pinus sylvestris) en de Douglas- of Zilverspar. Reden genoeg voor Catharina om even een kijkje te nemen in de biologische zeepziederij van werfzeep in Utrecht.
flessen met hydrolaat



Bovendien kon Catharina nog een bestelling van een aantal hydrolaten afleveren, waaronder vers Larikshydrolaat gemaakt tijdens de meewerkdagen. De zeepziederij is een hele geurige en aangename omgeving door het gebruik van heel veel soorten etherische olie bij het zeepmaken.
afmeten van hydrolaat

plantaardige olie toevoegen  foto: werfzeep
drogende stukken boszeep
De zeep van werfzeep is in een groeiend aantal winkels in Nederland, België, Duitsland en zelfs Aruba en Japan te koop. Leuk om te weten dat de boszeep met hydrolaten die ik gemaakt heb van naaldbomen uit het Chaamse bos wellicht op Aruba en missschien ook in Japan terecht komen.
Werfzeep
Evelien, Laurens en Marjolein van Werfzeep  foto: werfzeep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten