|
droogbakken gevuld met tijmtoppen |
Afgelopen donderdag heb ik maaisel van bloeiende tijmtoppen te drogen gelegd in de destilleerwerkplaats. Op zondag heb ik de halfdroge tijm,
Thymus vulgaris `compactus`, in twee keer gedestilleerd.
|
halfdroge Thymus vulgaris ´compactus´ |
Om een beeld te krijgen van de opbrengst heb ik de tijm vanuit de gaasbakken overgebracht in klapkratten om daarna de inhoud te kunnen wegen. Bij de eerste destillatie heb ik de ketel kunnen vullen met 15,5 Kg halfdroge tijm.
Dit was voor mij de eerste keer dat ik de mogelijkheid had om (biologische) tijm te destilleren. Dat is ook de reden dat ik tijdens de destillatie aantekening heb gemaakt van het proces. Erg interessant dus.
|
destillatie-opstelling |
Voordat er daadwerkelijk olie en hydrolaat overkomt zijn er al geuren te ruiken. Ik rook bij de start van de destillatie eerst een zwaar kruidige lucht. Later was een zoete snoepjes geur waarneembaar, die waarschijnlijk afkomstig is van een
ester.
Bij het overkomen van hydrolaat en olie was het opvallend dat er in de eerste twee minuten 20 mL etherische olie was meegekomen. Na 20 minuten was dat 35 mL, 45 minuten 40 mL en na 60 minuten 50 mL.
Ook opvallend was dat de kleur van de olie bij het begin van de destillatie gelijk geel van kleur was. Een zware kruidige lucht was tijdens de hele destillatie die twee uur duurde waarneembaar.
Aan het einde van de destillatie had zich 65 mL olie verzameld in de scheitrechter. Uitgaande van de halfdroge tijm kom je dan op een opbrengst van 0,42%. Dat klopt aardig met de literatuurwaarden die ik had gevonden. Eigenlijk ligt het percentage iets lager als je uitgaat van plukgewicht omdat de planten tijdens het drogen vocht hebben verloren.
|
opbengst tijmolie eerste destillatie |
Om een tweede destillatie te kunnen starten moet eerst de hete plantenmassa uit de ketel verwijderd worden waarna die gevuld kan worden met nieuw tijmtoppenmaaisel.
|
Tijmtoppenmaaisel na de destillatie |
Dat is een warm klusje waarbij je moet oppassen dat je je handen niet verbrand! Gelukkig had ik hier vantevoren over nagedacht en geschikt gereedschap gevonden om met de bescherming van werkhandschoenen de plantenmassa uit de ketel te verwijderen.
De tweede destillatie waarbij ik ongeveer 15 Kg tijmmaaisel in de ketel kon stoppen leverde dezelfde hoeveelheid olie op.
Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de samenstelling van de tijmolie. Met welk chemotype hebben we te maken? Maken tijmplanten die in Nederland groeien een olie met een andere samenstelling dan die in Frankrijk of Noord-Afrika? Interessant genoeg denk ik voor een tijmproject!
Is het ook een vervanger van dieselolie of is dit te ver gedroomd ;)
BeantwoordenVerwijderenJoris,
VerwijderenThijmolie is geen vervanger voor dieselolie, daar worden plantaardige olien voor gebruikt puur of in de vorm van biodiesel. Bestanddelen uit etherische olien kunnen wel gebruikt worden om plastics of zelfs paracetamol van te maken. Op loopt nog veel onderzoek op dit terrein naar de toepassingsmogelijkheden.
Na de eerste lading tijm laat u het warme water in de ketel voor de volgende lading?
BeantwoordenVerwijderenIk kom zelden op mijn blog. Antwoord is ja, tenminste als er weer tijm gedestilleerd wordt. Als je geïnteresseerd bent in onze activiteiten: https://indekoperenketel.nl/
Verwijderen