koelemmer foto Frank Stolvoort

zaterdag 22 november 2014

Walnotenolie maken

Ongeveer een jaar geleden heeft een groepje 5 havo leerlingen van mijn school zonnebloemolie gemaakt.
http://indekoperenketel.blogspot.nl/2013/12/zonnebloemolie-maken.html
Hiervoor is een oliepers van piteba www.piteba.com gebruikt.
Ik was eigenlijk wel benieuwd of het redelijk te doen is om met deze pers ook walnotenolie te maken.
Hiervoor heb ik in het dorp 3 kg vers (in Zuid-Limburg) geraapte walnoten gekocht.
Het was nog een hele klus om de walnoten te kraken.Uiteindelijk hield ik 1 kg gepelde walnoten over.
Deze gepelde walnoten heb ik een week later meegenomen naar de destilleerwerkplaats om er olie uit te persen. Na wat voorbereidingen, zoals het goed vastschroeven van de pers aan de werktafel, kon ik aan de slag.
Ik had al wat aanvullende informatie gelezen over het persen van olie met de piteba-pers in een artikel in landleven http://www.landleven.nl/Culinair/Algemeen/2014/8/Zelf-olie-persen-1586070W/
Uit onderstaande tabel kon ik opmaken dat walnoten een hoge opbrengst aan olie geven.
bron: www.landleven.nl
Voor het persen moet de persbuis eerst opgewarmd worden met behulp van een olielampje.
Aanvankelijk leek het persen zonder problemen te verlopen. Er was een goede scheiding tussen de olie die druppelsgewijs in uit de persbuis kwam en de perscake die door de gaten in de afsluitdop kwam.
Maar na verloop van tijd bleef de olie in de persbuis zitten. Na het leeghalen van de buis en het verwijderen van de perscake uit de afsluitdop van de pers ben ik opnieuw gestart met hetzelfde resultaat tot gevolg.
Deze procedure heb ik een aantal malen gevolgd totdat ik ongeveer 150 mL olie had geperst. Gevolg was wel dat er nogal wat olie gemorst is. Er zijn twee oorzaken mogelijk dat het walnotenolie maken niet helemaal gelukt is. Ik was bezig in een onverwarmde ruimte, dus het kan zijn dat de persbuis niet goed op temperatuur was. Koude olie is dikker dan warme olie. Een tweede oorzaak kan zijn dat de walnoten nog te vers waren om te persen.
Volgens het artikel in 'landleven' geeft gekleurde lampenolie een warmere vlam vergeleken met kleurloze lampenolie. Ik heb in ieder geval genoeg walnoten overgehouden om het een volgende keer uit te gaan proberen.
Cheesecake met walnotenperscake
De olie moeten we eerst laten bezinken voordat hij gebruiksklaar is. Catharina heeft dezelfde dag wat perscake van de walnoten gebruikt voor op de cheescake.

recept van cheesecake van Karin Luiten:

  • Deeg
    150 g zelfrijzend bakmeel
    100 g boter (kamertemperatuur)
    50 g witte basterdsuiker
    snufje zout
    Doe meel, boter in stukjes, suiker en zout in een kom. Voeg 1 eetl koud water toe en kneed met de hand snel tot een soepel, vrij zacht deeg. Laat in koelkast een half uur rusten. Klem een stukje bakpapier op de bodem van een springvorm en vet in met wat extra boter. Duw het deeg dun uit op de bodem en maak een opstaand randje. Zet terug in de koelkast en maak de vulling.
  • Vulling
    1 bakje ricotta
    2 bakjes roomkaas naturel
    100 g witte basterdsuiker
    3 eieren
    Klop eieren en suiker 5 minuten tot licht en mousse-achtig. Doe ricotta en roomkaas (allebei op kamertemperatuur) erbij. Mis tot een glad, luchtig geheel. Giet in de taartvorm. Bak iets midden onder het midden van de oven in 1 uur gaar. Ik deed na een half uur de walnotenpulp op de taart.
  • Geen opmerkingen:

    Een reactie posten