koelemmer foto Frank Stolvoort

zondag 9 september 2012

Analyse van Ulvenhoutse lavendelolie

Eind juni begin juli heb ik met hulp van vrijwilligers 100 kg lavendel geoogst in Ulvenhout.

In de maand juli en augustus heb ik van deze hoeveelheid in totaal 800 mL etherische olie gedestilleerd. Dat is een opbrengst van 0,8%.



 

 Dit jaar had ik mij voorgenomen om de kwaliteit van de lavendelolie te laten analyseren.
Via Michel Vanhove (www.nature-helps.com ) heb ik een Frans bedrijf gevonden dat gespecialiseerd is in het analyseren van etherische olien. www.pyrenessences.com

Dit bedrijf heeft de samenstelling van de olie geanalyseerd en gekeken of er in de olie pesticiden aanwezig waren. Dit laatste is niet onbelangrijk, omdat de lavendel die ik gedestilleerd had niet biologisch geteelt is.
                                                                                 gaschromatogram
Uit de analyses bleek dat er geen pesticiden aanwezig waren in de olie.
De analysemethode waarmee dat is uitgevoerd, gaschromatografie, is uiterst gevoelig voor hele kleine hoeveelheden. De kwaliteit van de olie is dan ook eigenlijk biologisch te noemen.


soort stof
stofnaam
massapercentage
monoterpeen
Limoneen
2,11%
oxide
1,8 - cineol
5,75 %
monoterpeen
cis / trans ocimeen
6,78%
ester
oct-1-en-3-yl acetaat
2,15%
alcohol
linalol
19,45%
ester
linalylacetaat
22,17%
sesquiterpeen
beta-caryophylleen
2,32%
fenol-alcohol
terpineen-4-ol
11,18%
ester
lavendulyl acetaat
2,48%
sesquiterpeen
E-beta-farneseen
3,61
ester
geranylacetaat
1,59%
117 stoffen met een percentage lager dan 1,5%
totaal
100%


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De analyse van de samenstelling van de olie leverde 128 gedetecteerde stoffen op.
Wat opvalt in de samenstelling is dat de Ulvenhoutse lavendelolie tov van andere olien een minder linalol en linalylacetaat bevat, maar wel een relatief hoog terpineen-4-ol gehalte.
 
 


                       terpineen-4-ol
 
Wat zeggen deze analyseresultaten over de kwaliteit van de olie?
Door de samenstelling ruikt de olie anders dan bijvoorbeeld Franse lavendelolie afkomstig van L.angustifolia. Deze Nederlandse olie heeft  door de samenstelling een heel eigen karakter. Naast de verklaring van de geur zegt de samenstelling ook iets over de therapeutische waarde van de olie.
scheiding van de lavendelolie in een florentijnse vaas
Hiervoor heb ik aan een deskundige aromatherapeute, Madeleine Knapp Hayes-Wellhuner (www.levensboom.com), gevraagd welke eigenschappen de olie in deze samenstelling heeft. Ze heeft daarvoor de volledige samenstelling bekeken, omdat stoffen zelfs in een lage concentratie aanwezig van therapeutische waarde kunnen zijn.
Madeleine: 
Inderdaad is linalool en linalylacetaat wat magertjes maar door de grotere hoeveelheid terpinen-4-ol heeft het wel een behoorlijke fungicide activiteit. Vlak ook de sterk zuiverende invloed van ocimeen niet uit. Een goede olie voor in zeep dus inderdaad, maar ik denk dat er ook een kalmerende invloed vanuit gaat. Zit ook best aardig wat myrceen in. Ik zou deze inzetten voor wonden en huidinfecties, acne, pijnen.
Roemeense lavendelzeep.
Voor mij is met de gegevens van de analyses en de intrepetatie daarvan het lavendelproject waaraan ik in juni begon meer dan geslaagd!

1 opmerking:

  1. Laurette Pieters4 mei 2014 om 18:41

    een heel eerlijke en professionele uitspraak wat analyse's betreft en de verschillen er tussen...;-))) kunnen heel wat merken een les bij volgen wat dat betreft...Doe zo voort dit is Top en eerlijkheid !!! Daar hou ik van...;-)))

    BeantwoordenVerwijderen