koelemmer foto Frank Stolvoort

dinsdag 6 juli 2010

Lavendel destilleren deel 2

Een week geleden had ik 2 kg vers geplukte lavendel (Lavandula angustifolia) gedestilleerd. Dat was de helft van wat ik geplukt had. De rest heb ik op zolder gedroogd in zogenaamde gaasbakken.
Deze gedroogde lavendel paste met gemak in een klapkrat. Van de ongeveer 2 kg versgeplukte lavendel was zo'n 600 gram gedroogde plantenmateriaal overgebleven.


Deze hoeveelheid kon ik met gemak in de alambiek krijgen om in één keer te destilleren.
Tijden de destillatie heb ik halverwege de scheitrechter


vervangen door een florentijnse vaas.De florentijnse vaas is zo geconstrueerd dat het hydrolaat continue via een uitleidbuis wordt afgevoerd.
In de vaas zelf verzameld zich tijdens het destilleren de olie.

Deze florentijnse vaas heb ik naar een voorbeeld van Michel Vanhove, van http://www.nature-helps.com/ ,
door een laboratoriumglashandel kunnen laten namaken.
Waar je natuurlijk wel op moet letten is het regelmatig vervangen van een volgelopen fles met hydrolaat.

Na 3 uur destilleren en 8 met hydrolaat gevulde flessen ben ik gestopt met destilleren. De olie had ik tijdens het destilleren via een kleinere scheitrechter zo nu en dan afgetapt.
In totaal was de opbrengst zo'n 10 mL, net zo veel als van 2 kg verse lavendel in twee keer destilleren.


Om de olie helemaal watervrij te maken heb ik de olie gefiltreerd. Je verliest daarbij wel wat olie, maar het bevorderd de houdbaarheid. In ieder geval had ik genoeg om een flesje voor de helft te vullen.

2 opmerkingen:

 1. hallo Henk
  Ik ben me aan het intreceren voor destillatie van planten,ik wil beginnen met een destillatie kolom zo als die van jou,ik weet een rotatiefilmverdamper,denk je dat ik die ook kan gebruiken?
  groeten sepp

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste sepp,

  Een rotatiefilmverdamper wordt gebruikt voor andere doeleinden. Wat je in principe nodig hebt is een ketel waarin je water aan de kook brengt om stoom te generen. Een kolom voor het plantenmateriaal waar de stoom doorheen kan gaan. En een koeler. De traditionele alambiek die ik gebruik is daarvoor speciaal ontworpen.
  De rotatiefilmverdamper moet voldoende stoom generen en de kolom moet groot genoeg zijn.
  Als je meer wil weten kan je op mijn web-log meer lezen: stoomdestilleen in glas; een nieuwe ketel; etc. Ook het plaatje onderaan op mijn log geeft info over het principe van de stoomdestillatie. Heb je nog vragen stuur dan een mail.

  BeantwoordenVerwijderen