Dat was de titel van een weekend met veel bloeiende lavendel en kraampjes die Kwekerij Bastin had georganiseerd. De kwekerij ligt in Aalbeek een klein dorpje in de buurt van Valkenburg (Zuid-Limburg).
Er stonden vele gekweekte soorten lavendel met name van de Lavandula angustifolia. Ook de insecten hadden de bloeiende lavendel gevonden want het gonste van de vlinders en hommels.
Naast de bloemenpracht die deze kweekerij vooral rond deze tijd te zien geeft had ik nog een reden om hier een keer te kijken. Een van de standhouders waren namelijk mensen van het kruidencentrum 'De Sprenk". Dit kruidencentrum is één van de vier in Nederland die een herboristenopleiding verzorgen. Als je daar meer informatie over wilt hebben klik dan op http://www.desprenk.nl/ .
In het programma van deze lavendeldagen was aangekondigd dat De Sprenk een demonstratie zou geven in het destilleren van lavendel. Het leek me bijzonder leerzaam om eens te kijken op welke manier dat gedaan zou worden. Helaas ging dat vanwege het hete weer niet door.
Gelukkig nam Max van het kruidencentrum alle tijd om uit te leggen hoe deze stoomdestillatie werkt.
Het principe van stoomdestillatie is natuurlijk hetzelfde. Bij deze opstelling wordt de stoom gegenereerd door
een fluitketel verwarmd door een kookplaat. De stoom komt via een leiding in een koperen vat gevuld met lavendel. De stoom neemt de olie uit de plantendelen mee en wordt afgekoeld met een rechte (Liebig) koeler. Max had zelf een florentijnse vaas gemaakt om de hydrolaat en olie van elkaar te scheiden.
In het blauwe flesje komt de olie terecht en via het koperen pijpje rechts loopt het hydrolaat uit de florentijnse vaas. Belangrijk voordeel van deze manier van destilleren is dat je niet met open vuur hoeft te werken. Verder heeft Catharina nog gebruik gemaakt van de gelegenheid om van verschillende etherische oliën op alcoholbasis een anti-insectenmiddel te maken. Ze koos voor: geranium- cederhout en mandarijnolie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten