Kwekerij de Groene Prins en Eucalyptuskwekerij Koala organiseerde een Eucalyptusfeest op 16 en 17 juli.
Tijdens deze twee dagen zou ik een demonstratie geven van het destilleren van eucalyptusbladeren.
Steenwijkerwold ligt niet naast de deur dus zat er niets anders op dan de alambiek en toebehoren goed in te pakken en met fiets en al per trein naar Steenwijk af te reizen.
Het Eucalyptusfeest werd gehouden op het terrein van Kwekerij De Groene Prins aan Kwikkels 3 in Steenwijkerwold. Deze kwekerij van Hans Prins is gespecialiseerd in het kweken van exotische planten.
Voor meer informatie over deze kwekerij zie: http://www.degroeneprins.nl/
Naast rondleidingen waren er tal van andere activiteiten georganiseerd klik op http://www.eucalyptuskwekerijkoala.nl/eucalyptusfeest.htm voor meer informatie.
Om tijdens de twee dagen de bezoekers wat meer informatie mee te geven had ik een folder gemaakt over de techniek van het stoomdestilleren en over eucalyptusolie zelf.
Wat is Eucalyptusolie en hoe maak je het?
Eucalyptus olie wordt door middel van stoomdestillatie gemaakt van de grootbladige eucaluptus boom ofwel Eucalyptus globulus. Naast deze variant worden ook andere eucalyptus oliën gebruikt, met name de citroen eucalyptus (E. citriodorata), de munt eucalyptus (E. radiata) en de E. polybractea.
Indicatie van de samenstelling:
> 25 % - 1,8 Cineol
5-10 % - Limoneen
3-5 % - alfa Pineen
1-2 % - alfa Terpineol
Eucalyptus wordt in parfums zelden gebruikt omdat het een sterk medicinale geur heeft. Het is in dergelijke gevallen hoofdzakelijk een topnoot. De top is fris met de kenmerkende geur van cineol, in het hart is de frisheid goeddeels verdwenen, maar ontstaan wat groene noten.
Eucalyptus kan in zeep worden gebruikt, het geeft een zekere frisheid, maar dan is wel een sterk fixatief nodig. Verder is het een belangrijke olie in de aromatherapie en ook als huismiddeltje bij verkoudheid. Eucalyptus olie ondersteunt de ademhaling. Ze regenereert het longweefsel, kan slijm oplossen en de afvoer bevorderen. Ook werkt het kalmerend bij stevige hoestprikkels. Op geestelijk gebied werkt het verfrissend en stimulerend. Ze verhoogt het concentratievermogen en ondersteunt het logisch denken.
Eucalyptus olie wordt vaak gebruikt in medicatie voor de luchtwegen, astma, bronchitis, verkoudheid en keelontsteking.
Verder is eucalyptus olie een van de krachtigste natuurlijke ontsmettingsmiddelen dat vaak wordt toegevoegd aan schoonmaakmiddelen.
Veiligheidsinformatie eucalyptus olie:
Niet gebruiken bij kinderen en zwangere vrouwen. Uitwendig gebruikt is eucalyptus olie (bij verdunning) niet toxisch. Inwendig echter wel, een kleine hoeveelheid van 3,5ml kan al fataal zijn.
Let op! essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd. Gebruik ze daarom nooit puur op de huid tenzij expliciet staat vermeld dat dit wel kan. Voor inname van etherische oliën of andere specifieke medicatie raden wij aan een bevoegd aromatherapeut te raadplegen.
Eucalyptus olie is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Verder ontvlambaar, dus pas op met aromabranders: zorg dat hier voldoende water in zit. Bij het verslikken kan longschade ontstaan. De olie bevat limoneen, een stof waar sommige mensen allergisch op reageren.
STOOMDESTILLATIE
Een belangrijke toepassing van stoomdestillatie is de extractie van etherische oliën. Hierbij wordt stoom door een vat met de te verwerken plantendelen geleid. De stoom koelt vervolgens af en condenseert. De vluchtige bestanddelen van de plant gaan met de stoom mee en condenseren ook. Een deel van deze vluchtige bestanddelen lost op in het water en een deel niet, dit scheidt zich af. Omdat dit niet in wateroplosbare deel meestal lichter dan water is blijft het op het water drijven en kan daar worden afgegoten, dit noemt men de etherische olie. Het water noemt men hydrolaat. Dit hydrolaat kan in eerste instantie gebruikt worden bij de bestrijding van ademhalingsproblemen, infecties van de bovenste luchtwegen, verkoudheid, griep, hoesten en hooikoorts allergiën. Goed om te gorgelen, als mondspoeling of om een hoestsiroop te maken, indien nodig met 1 druppel e.o. Niet voor gebruik bij kinderen. De stabililteit van het hydrolaat is niet bekend. Houdbaar tot 18 maanden mits op een koele plek bewaard, invriezen kan ook.
Belangrijk voor het destillatieproces is de verdeling van het plantenmateriaal. De celwanden van sommige planten zijn heel dun, zodat stoom, water, oplosmiddelen, goed kunnen penetreren. Andere materialen moeten worden geprepareerd. Zijn de materialen geprepareerd, dan moet de destillatie meteen beginnen in verband met de vluchtigheid van het materiaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten