koelemmer foto Frank Stolvoort

zondag 18 april 2021

Taxus versus Larix

Afgelopen week kreeg ik een mooi boek over giftige planten te leen van een collega. Uitgebracht door de Royal Botanic Gardens Kew. Een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in historie achtergronden en chemie van giftige planten.
Artikel in het boek over Taxus Taxus baccata
In het boek een artikel over de giftigheid van de Taxus. Interessant om te lezen ook omdat we
tijdens onze open dagen en workshops vaak vragen krijgen over de Taxus (Venijnboom). Vooral als we het hebben over de Lariks (Larix decidua) is er soms enige verwarring.
Lariks in het Chaamse bos
Dit komt omdat er de afgelopen jaren nogal wat publiciteit is geweest rond de inzameling van Taxus snoeisel. Het snoeisel wordt gebruikt voor het vervaardigen van een basisgrondstoffen voor chemotherapieën. De taxus bevat de stof Taxine B.

Taxine B
Het snoeisel wordt na inzameling en droging geleverd aan pharmaceuten die de Taxine isoleren door middel van een extractie met een organisch oplosmiddel. Van de taxine wordt via chemische syntheses de stof Paclitaxel gemaakt. Een stof die toegepast wordt in de bestrijding van kanker. Meer info: https://chempics.wordpress.com/2013/12/25/common-yew-taxus-baccata/
 

Meer info: https://taxustaxi.nl/

Een groot verschil dus tussen het winnen van waardevolle grondstoffen uit deze twee soorten naaldbomen. Voor het isoleren van de aromatische stoffen uit de Lariks gebruiken voor het stoomdestilleren alleen water. Door deze manier van destilleren is het product natuurzuiver. De essentiële olie en het hydrolaat van de Lariks is gelijk bruikbaar zonder syntheses of isolatie van bestanddelen. 

Vers geoogste Lariks takjes

Ook dit jaar gaan we in de maand mei weer Lariks oogsten en er een geweldige essentiële olie van destilleren. Tijdens ons seminar 'van naald tot olie' gehouden op zaterdag 15 mei aanstaande staat deze naaldboom samen met Grove Den en Spar volop in de aandacht!

Catharina tijdens de destillatie van Lariks

Je kan je nog aanmelden voor het seminar tot 27 april (Koningsdag) aanstaande via:

https://indekoperenketel.nl/seminar-naaldboom-essentiele-olien/

of indekoperenketel@gmail.com 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten