koelemmer foto Frank Stolvoort

woensdag 1 september 2021

Een zomer vol aromatische kruiden

 

Verse Salie in de destilleerketel: Salvia officinalis
Qua zomer had de zomer voor de vakantiegangers iets zonniger gemogen, maar voor een aantal aromatische planten was de afwisseling in het weer een weldaad. Uitzondering daarop zijn natuurlijk de mediterrane planten die van veel zon, warmte en droge voeten houden. 
Destillatie van lavendel  (L angustifolia) uit eigen tuin
Door slechte weerscondities in de oogsttijd viel de opbrengst aan essentiële olie van de lavandel dan ook nogal tegen. Ik heb begrepen van mensen die meer dan en kilootje lavendel hebben staan dat dat in vergelijk met vorig jaar zo'n 50% minder opbrengst aan lavendelolie was. Dat ook was te merken aan onze oogst uit eigen tuin.
Lavendel essentiële olie in de scheitrechter tijdens de destillatie
Catharina is in het voorjaar begonnen met het project 'geurige grondstoffen'. In dat kader is ze gestart met het opkweken van Salie (Salvia officinalis). https://www.aromalab.nl/geurende-grondstoffen Tijdens de open dag van 24 juli hebben we vers geplukte bladeren van deze aromatische plant gedestilleerd. Resultaat: een geweldig hydrolaat met vele toepassingen!
Catharina vult de destilleerketel met Salie

In augustus hebben we dankzij ons contact met een biologisch gecertificeerde kwekerij nog een aantal andere planten kunnen destilleren. Deels in opdracht en deels om onze afnemers van top kwaliteit essentiële olie van Nederlandse bodem te kunnen voorzien.

Munt, geelbladige oregano en roodbladige basilicum in de droogbakken

De hoeveelheden die we bij de kwekerij kunnen ophalen zijn vaak groter dan we in één dag kunnen destilleren. Vaak ook van verschillende soorten aromatische planten. De kruiden die nog niet gedestilleerd kunnen worden leggen we dan in gaasbakken waar ze kunnen drogen zonder noemenswaardige hoeveelheden aromatische stoffen te verliezen.

We hebben ook flink wat rozemarijn (Rosmarinus officinalis) kunnen destilleren. Zo'n 30 Kg vers maaisel van biologisch gecertificeerde planten. De essentiële olie en het hydrolaat ruiken top. Om er achter te komen welk chemotype deze in Nederland groeiende rozemarijn oplevert heb ik een sample opgestuurd voor analyse.
Een destilleerwerkplaats vol geurige vers gemaaide rozemarijn!
De analyse geeft mij, maar ook de afnemer van essentiële olie een beeld van de samenstelling en dus ook van de werkzaamheid. Als ik op mijn reuk afga kom ik op een chemotype cineol. We starten dan ook de verkoop van de olie op onze open dagen in het weekend van 18 en 19 september aanstaande. kom-naar-de-open-keteldagen-2021


Geen opmerkingen:

Een reactie posten