koelemmer foto Frank Stolvoort

zondag 3 juli 2016

Lavandula angustifolia uit Horn

De lavendel staat al lekker te bloeien en eindelijk kwamen er ook mooie, warme, zonnige dagen aan om lavendel te gaan plukken.
Dit keer konden we bij Partyhoeve de Geer in Horn, Limburg een aantal rijen Lavendula Angustifolia var. "Munstead" oogsten.
Eigenlijk was het optimaal weer voor een hoge olieproductie van de lavendel, maar voor de vrijwilligers was het te warm in de zon om lang te plukken. Het was wel 30 graden Celsius en op het open veld tussen de vochtige lemen aarde voelt dat nog warmer aan.
 De lavendel wordt het beste in de middag geknipt voor een goede opbrengst. Het veld gonste van de bijen, sprinkhanen en andere insecten. Ook stonden er andere kruiden tussen de lavendelplanten.
Gelukkig waren er twee meewerkers die, net als Catharina, het geweldig vinden om de lavendel te knippen.
Catharina knipt de lavendel

Dank voor het meehelpen, Lieske! Dank voor het meehelpen en rijden, Joop van Tuinjoop! Zonder jullie was het oogsten niet gelukt.
Uiteindelijk heeft Henk de totale hoeveelheid lavendel gewogen in de destilleerwerkplaats.  Het plukgewicht was 22,5 Kg. 
Henk en Catharina hebben nog dezelfde dag de lavendel in de droogbakken verdeeld. De lavendel was nog warm toen het uit de kratten werd gehaald. 
Met de goede ventilatie kan het verder drogen, totdat we het in de ketel stoppen om lavendelolie van te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten