koelemmer foto Frank Stolvoort

dinsdag 12 juli 2016

Lavandula angustifolia uit Horn 2

Afgelopen vrijdag heb ik de Lavandula angustifolia var. Munstead die eind juni geoogst was gedestilleerd. Het plukgewicht was 22,5 Kg.
Gedroogde lavendel   foto: Thea Kamerbeek
Omdat de lavendel gedurende 2 weken heeft kunnen drogen was het mogelijk om de hele oogst in één keer te destilleren.
vullen van de ketel    foto: Thea Kamerbeek


Op deze vrijdag had ik hulp van een stagiar die een opleiding volgt bij de herboristenopleiding ´De Sprenk`. Deze hulp kwam goed van pas want het overbrengen van de gedroogde lavandel uit de gaasbakken in de ketel vergde enige tijd.
Om de lavendel goed in de ketel te krijgen hebben we de deksel verzwaard met een aantal stenen en goed afgeplakt met aluminiumtape om stoomlekken te voorkomen. 
florentijnse vaas
Bij het scheiden van de etherische olie van het hydrolaat tijdens de destillatie hebben we gebruik gemaakt van een florentijnse vaas. Scheiding met een florentijnse vaas geeft het gemak van niet steeds het hydrolaat handmatig te moeten aftappen.
foto: Thea Kamerbeek
Na 2 uur destilleren zijn we gestopt. De totale opbrengst aan etherisch olie was 50 mL.
Als we uitgaan van het plukgewicht (22,5 Kg)is de opbrengst 0,22%. 
Met de ervaring die we opgedaan heb met een andere Lavandula angustifolia cultivar in 2012 en 2013 kunnen we stellen dat dit een relatief lage opbrengst is. In 2012 hadden we een opbrengst van 0,9% en in 2013 1,0%. In 2013 waren de weersomstandigheden gunstiger dan in 2012. Bij beide oogsten ging het om L.angustifolia var. little lady.
Na de destillatie: het aftappen van de destilleerketel
Omdat de omstandigheden bij het plukken in Horn redelijk gunstig waren hebben we het idee dat L.angustifolia var.munstead gewoon minder olie produceert. We weten nu dus iets meer over de kwantiteit aan etherische olie die deze cultivar onder Nederlandse omstandigheden kan produceren. We hebben de olie vandaag voor analyse opgestuurd naar www.pyrenessences.com om meer te weten te komen over de samenstelling van de olie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten