koelemmer foto Frank Stolvoort

donderdag 2 juni 2016

Pesticiden in citrusschillen

Bloeiende Citrus limon (citroen) in de botanische tuin in Linz

Uit citrusschillen, zoals van de sinaasappel en citroen, kan je heerlijk geurende etherische olie winnen. In oktober heb ik door middel van stoomdestillatie uit sinaasappelschillen ongeveer 100 mL olie kunnen winnen. http://indekoperenketel.nl/analyse-van-sinaasappelolie/
Uit analyse bleek dat er in de etherische olie 4 soorten pesticiden zaten. De aanwezigheid van deze pesticiden heeft uiteraard te maken met de teeltwijze van de sinaasappels.
Een tijdje geleden viel mijn oog de produktlabel van een zakje met 5 citroenen. Op de label is te lezen dat de schil is behandeld met Imazalil, Propiconazole en  Fludioxonil. 
Dit las ik op wikipedia over de stof Imazalil:
Imazalil wordt ook gebruikt om aardappelen, citrusvruchten en andere vruchten na de oogst tegen schimmels te beschermen. Van vruchten die met imazalil zijn behandeld, mogen de schillen niet gegeten worden.
Imazalil
Over Propiconazole:
In de land- en tuinbouw wordt propicanozool gebruikt bij de teelt van graangewassen en de graszaadteelt, tegen gele of bruine roest en echte meeldauwPropiconazool is een matig toxische stof. Ze is wel giftig voor waterorganismen. In watersediment en in de bodem is ze vrij stabiel en breekt ze slechts langzaam af.
propiconazole

Over Fludioxonil:
Het wordt gebruikt voor het behandelen van zaaizaad van granen en (gewoonlijk in combinatie met een ander fungicide zoals cyprodinil) op vele groenten- en fruitteelten en sierplanten.Het risico voor vogels, bijen, aardwormen en andere bodemorganismen is laag; voor vissen en ongewervelde waterdieren is het risico wel hoog en bij het verspuiten moet men maatregelen treffen om te vermijden dat het product in het water terechtkomt.
fludioxonil
Dit waren de vier pesticiden die in de sinaasappelolie gevonden werden:


Presence of :-


1.
Chlorpropham 0.01 mg/kg-
2.
Chlorpyriphos Ethyl- 3.0 mg/kg-
3.
o-Phenylphenol 0.96 mg/kg-
4.
Pyrimethanil 0.60 mg/kg


Hiervan wordt nummer 3 aan de waxlaag van de schil toegevoegd om de houdbaarheid te bevorderen. De drie andere pesticiden hebben andere functies en worden tijdens de groei op de plant gespoten. Dat zijn dus stoffen die via de plant uiteindelijk in de schil en de olie terecht komen. 

De aanwezigheid van deze pesticiden maakt de olie ongeschikt voor inwendig en uitwendig gebruik. Bijvoorbeeld zoals aromatherapeuten deze olie toepassen in de praktijk. Reden genoeg om etherische olie te kopen die gedestilleerd is van planten die biologisch geteeld zijn. 
Op wikipedia staat dat als het pesticide imazalil is gebruikt, de schil niet gegeten mag worden. Mensen die citrusschillen gebruiken voor consumptieve doeleinden zouden daar beter op gewezen kunnen worden. 
foto: wikipedia
De hoogste tijd dus dat de citrus-telers overgaan op biologische teelt zodat de schil geen (chemisch) afval maar een waardevolle grondstof gaat worden!

1 opmerking:

  1. Bedankt voor je interessante artikel. Citrusvruchten staan regelmatig hier op het menu. Goed om te weten.

    BeantwoordenVerwijderen