koelemmer foto Frank Stolvoort

maandag 30 mei 2016

Lariksoogst 2016

Al een aantal jaren maak ik van uit het nabijgelegen Chaamse bos olie en hydrolaat uit naalden en takjes van de Lariks (Larix decidua).
Afgelopen zaterdagochtend heb ik in totaal vier klapkratten met lariks geoogst en daarna gehakseld voor de destilleerwerkplaats.
Wat opviel was dat de lariks tijdens de groei van de afgelopen maand behoorlijk veel naalden had ontwikkeld. Met het zonnige weer voorafgaand aan de oogst zou dat wel eens een goede opbrengst aan olie kunnen geven.
De inhoud van vier klapkratten met gehakselde lariks past precies in de destilleerketel en heeft een gewicht van ongeveer 16 kg. 
Lariksproject 6 en 7 juni 2015
Tijdens het hakselen had ik al de 30 Liter water voor de stoomdestillatie aan de kook gebracht, waardoor na het vullen en afplakken van de ketel het niet lang duurde voordat de destillatie op gang kwam.
koelemmeruitloop met scheitrechter
Vanwege de te verwachten opbrengst heb ik voor het opvangen van het hydrolaat en de olie gebruik gemaakt van een scheitrechter. Nadeel is wel dat je tijdens het destilleren de scheitrechter voortdurende moet legen. Daarom gebruik ik bij hogere opbrengst zoals bijvoorbeeld de destillatie van lavandin een florentijnse vaas waarbij de scheiding tussen etherische olie en hydrolaat continue kan plaatsvinden.
Na twee uur destilleren ben ik gestopt en kon ongeveer 3 Liter larikshydrolaat afvullen in gesteriliseerde flessen. De olie heb ik verzameld in een kleinere scheitrechter. De destilleeropstelling heb ik een nacht laten staan. Op zondag heb ik nog een uur gedestilleerd om het restant aan etherische olie uit de vochtig geworden lariksnaalden te halen. Deze methode pas ik bij het destilleren van alle naaldbomen toe.

Aan het einde van de tweede destillatie kon ik 4 flesjes van 5 mL vullen met heerlijk ruikende lariksolie. Een opbrengst dus van 20 mL. Dat is meer dan voorgaande jaren. Het vermoeden wat ik had klopte dus aardig.
Na het destilleren komt toch het onvermijdelijke opruimen en schoonmaken van de ketel. Voor het overgebleven plantenmateriaal mogen we gebruik maken van een heel mooi gesitueerde composthoop achter de destilleerwerkplaats!
composthoop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten