koelemmer foto Frank Stolvoort

zondag 25 februari 2018

De kunst van het scheiden: essenciers

Scheiding van etherische olie en hydrolaat met een florentijnse vaas
Bij het stoomdestilleren van aromatische planten is het goed kunnen scheiden van de etherische olie en het hydrolaat een belangrijk onderdeel. Bij het destilleren van kleine hoeveelheden gebruik ik doorgaans een scheitrechter. 
Scheiding van etherische olie en hydrolaat met een scheitrechter
Het opgevangen destillaat kan ik dan tijdens de destillatie scheiden door het hydrolaat af te tappen. De etherische olie verzamelt zich dan in de scheitrechter. Als de stoom-destillatie is afgelopen volgt nog een nauwkeurigere scheiding tussen etherische olie en hydrolaat.
Scheiding van het laatste restje hydrolaat (2016 destillatie Kreta Oregano)
Bij het destilleren van grotere hoeveelheden aromatische planten gebruik ik een zogenaamde florentijnse vaas. Voordeel van de florentijnse vaas is dat je hiermee continue etherische olie en hydrolaat kunt scheiden. De etherische olie verzamelt zich tijdens de destillatie in de vaas. Hierbij moet het volume van de florentijnse vaas natuurlijk wel afgestemd zijn op de hoeveelheid olie die je gaat maken. 
De werking van de florentijnse vaas is gebaseerd op het niet oplosbaar zijn van etherische olie in water. Om het scheidingsproces tijdens de destillatie goed te kunnen volgen heb ik een aantal jaren geleden een florentijnse vaas laten maken van glas. Hoe groter de te verwachten hoeveelheid etherische olie hoe groter de vaas, ook wel essencier genoemd, moet zijn.
Koperen essenciers: foto http://distillation.bio/fabrication-dessenciers-vases-florentins/
Het materiaal waarvan de essenciers gemaakt zijn kan variĆ«ren: koper, rvs en natuurlijk ook glas. 
Essenciers gemaakt van RVS foto alambic-inox.com
Producenten zitten veelal in Frankrijk, Spanje en Griekenland, landen waar veel etherische olie gemaakt wordt. Zelf heb ik destijds een koperen essencier gekocht toen ik begon met het stoomdestilleren van aromatische planten in een koperen alambic, maar heb hem nog nooit gebruikt.
Na een kleine reparatie ben ik van plan om er dit jaar mee te gaan werken. De etherische olie die tijdens het destilleren ontstaat vang ik op in een scheitrechter zodat naast de geur vooral de kleur nog goed te volgen zal zijn.
Lavandin etherische olie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten