koelemmer foto Frank Stolvoort

maandag 26 mei 2014

Workshop bloemen destilleren deel 2


ENFLEUREREN Afbeelding uit : Atherische ole selbst herstellen  B.Malle & H.Schmickl



In mijn vorige artikel beschreef ik een workshop bloemen destilleren die ik gegeven heb voor studentes van de Haagsche kunstacademie www.kabk.nl 
In deze workshop kwam naast het stoomdestilleren ook enfleureren en macereren aan bod. Jamillah één van de studentes is de afgelopen weken bezig geweest met het macereren en enfleureren van tulp en hyacint.
enfleuraat: vaseline met ethanol
Bij het enfleureren gebruik je vet (in dit geval vaseline) om de geurstoffen uit de bloemen te halen. Door de bloemen regelmatig te vervangen door vers geplukte bloemen krijg je een hoge concentratie geurstoffen in het vet. Om de geurstoffen uit het vet te halen gebruik je ethanol. De ethanol kan je scheiden van het vet door te filtreren of te destilleren.

Jamillah had er voor gekozen om het alcohol-vaselinemengsel te destilleren om zodoende alle  geurstoffen uit het vet te halen.


Vandaar workshop bloemen destilleren 2. Met een tas vol destillatie-spullen ben ik naar Den Haag gegaan om Jamillah een kleine destillatie-workshop te geven. Het gebouw van de kunstacademie bood genoeg plekken met stromend water en electra om een destillatie uit te voeren.

Bij de destillatie maken we gebruik van een electrische verwarmingsmantel. We destilleren in glaswerk:
* rondbodemkolf 500 mL
* destillatieopzet
* thermometer met slijpstuk
* liebigkoeler
* allonge
*2 statieven met universeelklemmen
* kooksteentjes
* slijpstuk klemmen

Destilleren is een scheidingsmethode waarbij je gebruik maakt van het verschil in kookpunt, in dit geval tussen ethanol en vaseline.
destillatieopzet * koeler * allonge
Tijdens de destillatie blijft de temperatuur rond de 80 graden Celcius, het kookpunt van ethanol hangen.
Op het bovenstaande filmpje zijn we de destilleerkolf met het alcohol/vaseline mengsel aan het vullen. Het filmpje hieronder is genomen tijdens de destillatie.
De vaseline die in de ethanol steeds vloeibaarder werd gaf ook een heel mooi filmisch moment:

We hebben natuurlijk aan het destillaat geroken. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe sterk het enfleuraat gemaakt is en of je dan naast de geur van de ethanol ook nog andere geuren kan waarnemen. Voor mij was dat moeilijk, maar Jamillah kon wel een andere voor haar kenmerkende geur waarnemen. Ze zal de komende tijd alle geuren die ze via enfleurage en maceratie heeft verzameld gebruiken in een tentoonstelling. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten