Afgelopen week was het perfect herfstweer, en ook een laatste kans om voor het winterseizoen nog buiten te kunnen destilleren. Vanwege z'n welriekendheid had ik gekozen voor de Douglasspar. In de Chaamse bossen waar ik met toestemming takjes en boompjes mag zagen komt deze spar naast andere sparrensoorten algemeen voor.
Ik heb in totaal 4 klapkratten geknipt en een dag later gedestilleerd.
Voor het verkleinen van de takjes had ik een hakselaar aangeschaft.
Helaas kan je daar alleen wat grotere takken mee versnipperen. De takjes en twijgjes van de spar zijn te buigzaam. Hierdoor heb ik met een knipschaar de takjes kleiner moeten knippen.
De vier klapkratten waren goed voor in totaal 10 kg aan takken en takjes met sparrennaalden.
Voorbereidingen voor de destillatie zijn eigenlijk het meest werk.
Het fijnknippen van de takjes, de ketel vullen met ca 30 Liter heet water,
de takjes in de ketel op het rooster brengen,
Rooster in de destilleerketel |
de deksel erop en langs de rand dichttapen om stoomlekkage te voorkomen,
de koelemmer aansluiten, gas onder de destillatieketel aansteken,
de koelemmer vullen met warm en later met koud water.
Daarna is het afwachten wanneer het water aan de kook gaat en de eeste druppels
destillaat de koelemmer verlaten. Voordat dit gebeurd is er eigenlijk al van alles te
ruiken. Bij deze destillatie was er bij 30 - 50 graden Celcius al een bloemige citrusgeur te reuken.
Bij 94 graden kwam het eerste destillaat over.
Tijdens het destilleren had ik wat last van stoomlekjes onder de afdichttape door. De hitte van de stoom lijkt als de destillatie een tijdje op gang is, hier en daar de lijm van de tape los te krijgen. Misschien moet ik op zoek naar een andere dichting, want op deze manier gaat er wel de nodige olie verloren tijdens het destilleren!
De geur werd tijdens het destilleren fruitiger.
Na ruim 2 uur destilleren had ik een opbrengst van 30 mL olie.
Dat is een percentage van 0,3%.
Sparrentakjes na de destillatie in de kliko |
In welke tijd de spar de hoogste opbrengst aan olie heeft is voor mij nog steeds iets om uit te zoeken.
Vorige jaar heb ik in oktober alleen heel jonge boompjes geknipt en kwam toen op een opbrengst van ongeveer 1 % uit. De takjes heb ik toen wel dezelfde dag gedestilleerd. Het is dus het proberen waard een volgende keer alleen heel jonge boompjes te knippen en dan dezelfde dag gelijk te destilleren.
Proficiat met de opbrengst!
BeantwoordenVerwijderenDe klassieke manier van afdichten ken je zeker wel: met een papje van meel en water. Heb je dat al eens geprobeerd?
Groetjes, Jamina