koelemmer foto Frank Stolvoort

vrijdag 22 december 2017

Onderzoek naar de samenstelling van hydrolaten

Sinds het boek van Suzanne Catty 'Hydrosols: The Next Aromatherapy" in 2001 is verschenen is de belangstelling voor het gebruik van hydrolaten toegenomen.
In 2011 schreef ik een artikel over de samenstelling van hydrolaten: http://indekoperenketel.nl/?s=wat+is+een+hydrolaat Kort gezegd het hydrolaat dat vrijkomt bij de stoomdestillatie van planten is geen waterig aftreksel van de etherische olie. Er zitten ook wateroplosbare bestanddelen uit de plant in. 
De vorming van hydrolaat tijdens de destillatie van Lavandin
In de boeken en publicaties staat weinig tot niets te lezen over de inhoudstoffen die de verschillende hydrolaten bevatten. Interessant genoeg dus om daar achter te komen. Na nogal wat zoekwerk kwam ik een interessante blog tegen van het Canadese onderzoekinstituut Laboratoire fytochemia. De chemicus Alexis St- Gelais stuurde mij een voorbeeld van een analyse van een hydrolaat. 
Gaschromatogram vloeistof-vloeistofextractie van een hydrolaat  BRON Laboratoire fytochemie

Alexis gaf mij de volgende beschrijving van de methode die ze gebruiken om een analyse (GC MID) te kunnen uitvoeren.
We voeren een vloeistof-vloeistofextractie uit, wat betekent dat we de meeste (relatief) hydrofiele verbindingen zoals vluchtige zuren en diolen, evenals eventuele etherische olie (hydrofoob) die niet volledig zijn gedecanteerd, uit het water zullen extraheren. Dit is meestal alles wat zich in een hydrolaat bevindt, tenzij u naderhand nog iets toevoegt - de analyse is bijvoorbeeld niet geschikt voor zeer hydrofiele en niet-vluchtige stoffen zoals polyfenolen en suikers, die niet alleen in een hydrolaat te vinden zijn .
 
vloeistof-vloeistofextractie

Deze informatie gaf mij wat meer duidelijkheid over wat je kan verwachten als je een analyse laat uitvoeren van een hydrolaat. De samenstelling van de volledig water oplosbare bestanddelen zoals de polyfenolen tannine en flavonoide is met deze analyse niet te bepalen. Maar de organische verbindingen die voor een klein deel in water oplossen worden via de vloeistof-vloeistofextractie uit het hydrolaat gehaald. Daar zijn ook organische zuren bij die er voor zorgen dat hydrolaten licht zuur zijn. Alexis gaf mij een voorbeeld van de samenstelling van deze organische stoffen in een hydrolaat

ANALYSIS SUMMARY
Identification
DB-5 (mg/L**)
DB-WAX
(mg/L**)
Classe

Compound 1
0.54
0.55
Aliphatic alcohol
bijvoorbeeld LINALOL
Compound 2
0.05

Aliphatic alcohol

Compound 3
1.33*
1.12
Aliphatic alcohol

Compound 4
[1.33]*
0.08
Furan
Zie bijlage
Compound 5
0.07
0.10
Aliphatic alcohol

Compound 6
0.07
0.08
Aliphatic alcohol

Compound 7
0.07

Furan

Compound 8
17.42*
0.22
Aliphatic ketone

Compound 9
[17.42]*
15.31
Aliphatic alcohol

Compound 10
0.23
0.18
Aliphatic alcohol

Compound 11
0.62
0.59
Simple phenolic
Bijvoorbeeld eugenol
Compound 12
0.05

Simple phenolic

Compound 13
1.63
1.30
Monoterpenic alcohol
Bijv   Thymol
Compound 14
0.08
0.07
Monoterpenic alcohol

Compound 15
27.15*
0.38
Monoterpenic alcohol

Compound 16
[27.15]*
26.23
Phenylpropanoid
Bijv Coumarin
Compound 17
[27.15]*
0.08
Monoterpenic alcohol

Compound 18
0.16
0.22
Simple phenolic

Compound 19
0.06
0.07
Monoterpenic alcohol

Compound 20
0.19
0.18
Simple phenolic

0.57
0.54
Monoterpenic alcohol

Total identified
58.31 mg/L
55.89 mg/L



*: Two or more compounds are coeluting on this column
**: As tetradecane equivalents
[xx]: Duplicate percentage due to coelutions, not taken account in the identified total
Note: no correction factor was applied
Furaan is een heterocyclische organische verbinding, met als brutoformule C4H4O.

Het is een uittreksel van de meest voorkomende 20 soorten stoffen met type verbindingen zoals Furanen, aliphatische alcoholen, eenvoudige fenolen, monoterpeen en monoterpeen alcoholen. Wat opvalt is dat het om een heel kleine hoeveelheid, namelijk 56-58 mg per Liter gaat. 
Het aftappen van Salie-hydrolaat tijdens de destillatie
Specifiekere informatie vond ik in een uittreksel van een wetenschappelijk artikel 'Identification and absolute quantification of the major water-soluble aroma components isolated from the hydrosols of some aromatic plants.' uit 2009 van  
Hij schreef het volgende:
In deze studie werden de identiteit en de absolute hoeveelheid (mg / liter) van de belangrijkste wateroplosbare aromatische componenten uit de hydrolaten van zeven aromatische planten onderzocht. Deze planten bevatten zoete basilicum, pepermunt, groene munt, zure sinaasappel, petitgrain, citroengras, citroeneucalyptus en kruidnagel. Eugenol uit kruidnagel-hydrosol bleek de meest oplosbare component te zijn (854 mg / l hydrosol), gevolgd door d-carvon uit spearmint hydrolaat (242 mg / l) en linalool uit zowel zoete basilicum (171 mg / l) als petitgrain ( 128 mg / l) hydrolaten. Het onderzoek toonde ook aan dat de oplosbaarheid van bepaalde aromatische componenten uit verschillende hydrosolen niet hetzelfde is en waarschijnlijk afhangt van de chemische samenstelling van de essentiële etherische olie.

Afbeeldingsresultaat voor eugenol 
Het is mij duidelijk geworden dat het onderzoek naar hydrolaten ten opzichte van die van de etherische oliën nog in de kinderschoenen staat. Over de werking is al wel meer bekend. Zie bijvoorbeeld het artikel over Larikshydrolaat http://indekoperenketel.nl/toepassingen-van-larikshydrolaat/ Dat zou wel eens een reden kunnen zijn om volgend jaar het larikshydrolaat een keer te laten onderzoeken. Voor wie er meer over wil lezen: