Vorig jaar tijdens
de opening van de destilleerwerkplaats in Gilze heb ik de bezoekers een flesje Lavandin-olie meegegeven. Deze etherische olie had ik in 2014 gemaakt van Franse lavandin-bloemen uit Sault.
|
lavandinolie |
Anderhalve maand geleden kreeg ik een mailtje van één van de bezoekers, Pieter Rijneveen, met de vraag of ik nog meer lavandinolie beschikbaar had. Ik heb bij Pieter, die in Dordrecht een
branderij/distilleerderij heeft, in 2010 een
workshop likeurstoken gevolgd.
Tot mijn verrassing begreep ik van Pieter dat hij de lavandinolie gebruikt had in een partij gin. Deze gin had hij gemaakt voor een Belgische opdrachtgever en heet
Zoute.
Dit vond ik wel een heel bijzondere toepassing van de etherische olie die ik maak! Zo ben ik voor een klein deeltje ook in de drankensector terechtgekomen. Ik ben geen expert op het gebied van dit gebruik, maar blijkbaar werkt de lavandinolie als een smaakversterker in deze gin. Er zijn andere drankjes waarin het gebruik van etherische olie als smaakmaker voor de hand liggen, zoals bijvoorbeeld sinaasappellikeur.
|
Cursus likeurstoken: fileren sinaasappelschillen |
Als je dat dan doet met gefileerde sinaasappelschillen dan gebruik je de alcohol om de etherische olie uit de schillen te trekken. Er zijn nogal wat planten/kruiden om je drank een pittige smaak mee te geven:
Specerijen | Hoeveelheid (gram / liter) |
Sinaasappelschil | 50-100 |
Citroenschil | 60-250 |
Bittere sinaasappelschil | 2,5-50 |
Rozemarijn | 0,5-1 |
Safraan | 0,1-0,5 |
Steranijs | 3-20 |
Kaneel | 3-15 |
Vanille | 0.5-2 |
Laurierblaadjes | 0.5-2 |
Kardamon | 4-20 |
Nootmuskaat | 3-6 |
Piment | 3-6 |
Gember | 1,5-12 |
Kruidnagel | 0,6-3 |
Zwarte peper | 2-24
|
Bron: zelfmaakrecepten.nl