maandag 8 oktober 2018

Aloë vera destilleren

Dit jaar heeft een groepje leerlingen 6VWO  van mijn school gekozen om voor hun profielwerkstuk  onderzoek te doen aan Aloë vera gel. In hun onderzoek willen ze iets kunnen zeggen over de eigenschappen en samenstelling van de gel en de geneeskrachtige werking waar deze plant om bekend staat.
Om de leerlingen goed te kunnen begeleiden doe ik altijd een voorstudie van de onderzoeksmogelijkheden. Eigenlijk tot mijn verbazing kwam ik leveranciers van en een handleiding over Aloë vera hydrolaat tegen. Dit omdat de plant bij mijn weten niet aromatisch te noemen is.
Mooi om de leerlingen dit uit te laten zoeken. Hiervoor hebben ze een stoomdestillatie uitgevoerd met vers gesneden plakjes Aloë vera blad. Voor het stoomdestilleren heb ik de smartstill van huis meegenomen.
Smartstill gevuld met Aloe vera
Er is 454 gram aan Aloë vera gedestilleerd wat na plm 1 uur destilleren 300 gram hydrolaat opleverde. Interessant was nu om te kijken of we een beeld konden krijgen van de samenstelling.
Tijdens de destillaatie
Er zijn diverse onderzoeken ( 1   2  ) verschenen waarin de samenstelling en geneeskrachtige werking van Aloë vera gel is onderzocht. Globaal ziet de samenstelling van de gel er als volgt uit:

Polysacchariden
Glucomannan en acemannan
Andere stoffen
Carboxypeptidase, magnesium, zink, calcium, glucose, cholesterol, salicylzuur, prostagladin, precursors (gamma linoleenzuur (GLA), vitamine A,C,E, lignine, saponine, plantsterolen en aminozuren

(PDF) Aloe vera their chemicals composition and applications: A review. Available from: https://www.researchgate.net/publication/48347118_Aloe_vera_their_chemicals_composition_and_applications_A_review
Aloe vera hydrolaat
Aloë vera  gel bestaat voor 99% uit water, in de 1% vaste stof zitten voornamelijk poly-
sacchariden. Het hydrolaat was daarom zoals ik al verwachtte niet aromatisch te noemen.  De leverancier van Aloë vera hydrolaat omschrijft de geur als aard-achtig, geen overweldigende geur. 


Figure 2. Chemical structure of acemannan [4
Om een beeld te krijgen van het hydrolaat hebben de leerlingen de pH (zuurgraad), het geleidings-vermogen gemeten en getest op de aanwezigheid van suikers (monosacchariden). Dit waren de resultaten: pH= 9,2    geleidingsvermogen: 12,3 microSiemens,  geen aanwezigheid van monosacchariden.
Met de test op suikers kan je eigenlijk alleen glucose en fructose aantonen.
Scheiden van de gel uit het Aloë vera blad
Het geleidingsvermogen wat de leerlingen gemeten hebben komt bijna overeen met die van gedestilleerd water. Er zijn dus nagenoeg geen minerale stoffen meegekomen in het hydrolaat. Het hydrolaat is zwak basisch (pH > 7) wat afwijkt van de gangbare zure tot licht-zure waardes die gevonden worden. 
Chemische samenstelling Aloe vera gel op basis van droge stof
Het gaat te ver om op basis van deze simpele metingen conclusies te verbinden, maar duidelijk is wel dat dit hydrolaat wel heel erg weinig werkzame stoffen zal bevatten. En of de polysacchariden die oa voor de wondhelende werking zorgen in het hydrolaat zijn terechtgekomen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten