zondag 12 juni 2016

Destillatie van verse Saliebladeren

Salvia Officinalis afbeelding: wikipedia
Twee maanden geleden kreeg ik het verzoek om saliebladeren te destilleren voor een promovendus van de universiteit van Wageningen. Voor het onderzoek naar de mogelijkheden van het maken van bioplastics van plant monoterpenen was tot nog toe voor het destilleren gebruikgemaakt van een laboratoriumopstelling met een kleine capaciteit. Er was behoefte aan het destilleren van een grotere hoeveelheid, vandaar het verzoek aan indekoperenketel.
vers geplukte saliebladeren
De afgelopen twee maanden waren genoeg tijd om in de kas in Wageningen voldoende salieplanten te laten groeien om onze ketel twee keer mee te vullen.

Afgelopen zaterdagochtend zijn de saliebladeren geplukt in de kas en naar de destilleerwerkplaats gebracht om te destilleren. Verse saliebladeren waardoor naast de olie ook het hydrolaat geschikt is. Wat gelijk opviel bij het aanraken van de bladeren was een frisse zoete geur. In het aromecum aromatherapie van absint tot zilverspar, geschreven door Drs Harmen Rijpkema, wordt de geur als volgt omschreven:
De geur is krachtig, fris en kruidig met een ondertoon van kamfer
destilleerketel gevuld met saliebladeren
Om een idee van de opbengst te krijgen hebben we bij de twee destillaties die we hebben uitgevoerd de bladeren voor ze de ketel in gingen eerst gewogen. Bij de eerste destillatie hebben we 8,6 Kg bladeren gebruikt en bij de tweede destillatie 7,7 Kg.
Het aansluiten van de destilleerketel op de koelemmer
Theoretisch zou het mogelijk moeten zijn om een opbrengst van 1-2% te halen. Van de onderzoekers uit Wageningen begreep ik dat deze waarden tijdens het onderzoek niet werden gehaald. Hangt ook heel erg af van groeiomstandigheden, zonlicht en nog een aantal andere factoren. Voor het scheiden van het hydrolaat en de etherische olie heb ik dan ook gekozen voor een scheitrechter om het verlies aan olie zo min mogelijk te houden.
hydrolaat aftappen tijdens de destillatie

Als destillatietijd hebben we 1 uur aangehouden. Na de twee (stoom)destillaties en 4 uur later hadden we een opbrengst van plm 20 mL salieolie. Dat is een opbrengst van ongeveer (dichtheid van de olie is niet meegerekend) 0,12%.
salie etherische olie
Het afgetapte hydrolaat, ongeveer 5,5 Liter, hebben we verzameld in een aantal flessen.
De onderzoekers van Wageningen universteit waren dik tevreden met de opbrengst en zullen de etherische olie op samenstelling gaan onderzoeken en gebruiken voor het verdere onderzoek.
De resultaten van een dagje destilleren!
Voor mij was dit een unieke ervaring om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan wetenschappelijk onderzoek naar de toepassingmogelijkheden van etherische olie. Hoe meer hoe beter zou ik zo zeggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten