donderdag 8 augustus 2013

Pluk & plenty en Kruidenrijk

Vorige week hebben Catharina en ik aan een landervaringsweek meegedaan bij Aarde-werk de Stegge in Winterswijk. www.aarde-werkdestegge.nl
geoogste citroenmelisse bundelen


 De week was een geweldige ervaring, vooral waar het gaat om planten kweken, compost maken en snoeien. Voor mij een andere manier met planten omgaan dan oogsten en destilleren.
Geinspireerd door deze week zijn we de afgelopen dagen twee projecten in de buurt gaan bezoeken.
Courgettes
Het eerste heet Pluk & Plenty. http://www.plukenplenty.nl/ 
Pluk en plenty is een initiatief van Tom en Thomas en is een mooie combinatie van een groente-tuin, -winkel. Bovendien kan je er terecht voor een stukje taart, thee of soep. Alles biologisch en vers geplukt! 
Goudsbloemen plukken
Het leuke is dat je zelf de planten die je nodig hebt kan plukken. Daar hebben we natuurlijk gebruik van gemaakt. Catharina had nog wat goudsbloemen nodig voor een thee-mengsel en voor de avondmaaltijd zochten we nog wat groenten uit.

Afgelopen dinsdag zijn we langs geweest bij Yvonne Maessen van Het Kruidenrijk. http://www.kruidenrijk.nl/ 
Het kruidenrijk is al 25 jaar een educatief en productief kruidenbedrijf, waar je ook een driejarige Vakopleiding Kruidengeneeskunde kan volgen. Yvonne had met een groepje cursisten in juni een workshop lariksdestilleren bij mij gevolgd, en wij vonden het wel interessant om eens te gaan kijken in de kruidentuin.

De grote kruidentuin stond volledig in bloei. Er werd dan ook hard gewerkt om bloemen- en plantendelen te oogsten. Het Kruidenrijk werkt volgens de biologische methode (eco) dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddel.
Geoogste munt, duizendblad, slangenkruid, guldenroede en bloemen van kaasjeskruid
bloemen kaasjeskruid
Een groot deel van de planten worden gedroogd op een grote droogzolder. Met het warme weer van de afgelopen dagen niet zo'n probleem, maar als het vochtiger wordt moeten er vochtvreters worden ingezet.
Droogzolder
Een andere manier om de geoogste kruiden te verwerken en te kunnen gebruiken is het maken van tincturen.
In een kas op het terrein stond dan ook een flinke verzameling potten waarin de tincturen worden gemaakt.
Aan het einde van ons bezoek konden we het niet nalaten om een aantal zalfjes te kopen. Al was het alleen maar om de schrammen die we bij de landervaringsweek in Winterswijk hadden opgelopen te verzorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten