zondag 12 juni 2011

Kamille destilleren

Echte kamille, afbeelding Wikipedia
Dit jaar stond begin juni de kamille (Matricaria recutita, synoniem: Matricaria chamomilla en Chamomilla recutita) volop te bloeien. Een mogelijkheid dus om voldoende te plukken voor een destillatie.
Ik besloot om deze keer hydrolaat te gaan maken en in glas te destilleren. De opbrengst van 0,3 -1,0 %   aan etherische olie die kamille zou moeten geven zou nogal veel (pluk)tijd kosten.

Voor het destilleren heb ik in totaal 350 gram fijngeknipte stukjes van de top van de kamille in de tussenbol gebracht.

Uitleg over de glazen destillatieopstelling die ik gebruikt heb staat beschreven in het artikel stoomdestilleren in glas: http://indekoperenketel.blogspot.com/2010/08/stoomdestilleren-in-glas-1.html
De destillatie heb ik uitgevoerd in de keuken. Voor de verwarming heb ik gebruik gemaakt van een electrische kookplaat. Om de glazen kookkolf op een gaspit te zetten vond ik vanwege de breekbaarheid iets te riskant.
tussenbol 2 liter gevuld met 350 g vers geplukte kamille
Bij de aansluiting van de spiraalkoeler moest ik wat improviseren met duct tape omdat ik geen verloopstukje had.
Het duurde toch nog zo´n half uur nadat het water in de kookkolf ging koken voordat er stoom en olie overkwam door de destillatiebrug.
Na een minuut of tien was er in de top van de spiraalkoeler al een klein beetje van de blauwkleurige kamille olie te zien.
Het destillaat, olie en hydrolaat, heb ik opgevangen in een maatglas.
Tijdens het destilleren werd het water in de kookkolf steeds donkerder geel van kleur.

Na twee uur destilleren had ik 200 mL hydrolaat opgevangen. 
De donkerblauw kleurige etherische olie dreef op het hydrolaat.
De geur van het hydrolaat was niet welriekend te noemen. Ik kon de geur het beste omschrijven als gekookte aardappellucht. Voor een volgende keer loont het misschien toch wel de moeite om een dag te plukken en met de alambiek te proberen een flesjes olie te destilleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten