dinsdag 20 juli 2010

Eucalyptus destilleren

Op vrijdag 16 juli was het zover. Ik kon aan de slag met vers ingevlogen eucalyptusbladeren uit Galicie. Gustavo had de bladeren luchtdicht in plastic zakken gedaan en genummerd.
Op vrijdag was het nog niet duidelijk in welke zakken welke eucalyptussoorten zaten. Ik heb daarom besloten om met zak 1 t/m 4 te beginnen.
Het totale gewicht van 2000 gram ging door de bladeren stevig aan te drukken makkelijk in de kolom van de alambiek
Nadat Catharina de alambiek had dichtgesmeerd met roggemeelpasta kon de brander aangestoken worden.
Vlak voordat het water in de ketel begon te koken gebeurde er eigenlijk iets onvermijdelijks! De glazen tafel was niet bestand tegen zoveel hitte van de brander en brak in duizend stukjes.
Gelukkig bleef de schade zodanig beperkt dat we na het opruimen van de scherven de destillatieopstelling weer konden opbouwen. De alambiek had wel een aantal flinke deuken opgelopen.
De twee kilo eucalyptusbladeren (E.globulus) heb ik 2 uur lang laten destilleren.
Het totale volume geproduceerde etherische olie was 18 mL. Met een snelle rekensom kom je dan uit op een opbrengstpercentage van 1%.

De heks eucalypta kwam natuurlijk gelijk op de geur van de verse eucalyptusolie af!
Zij vond het erg lekker ruiken. De opbrengst van de olie heb ik verdeeld over twee flesjes.
De gedestilleerde bladeren zijn daarna verwijderd om met een nieuwe lading eucalyptusbladeren te kunnen beginnen.
De nieuwe lading bladeren zaten in de zakken 5 t/m 8 en hadden een totaalgewicht van 1550 gram. Na 2 uur destilleren kon ik 6 mL olie aftappen. Later bleek dat deze bladeren een mengsel van twee soorten eucalyptus bevatte: E. nitens en E. globulus.
ZATERDAG 17 JULI
 
foto: Frank Stolvoort
Deze dag trok de meeste bezoekers op het Eucalyptusfeest.
foto Frank Stolvoort
Een fotograaf van de lokale krant was langsgekomen en maakte het volgende verslag: http://www.steenwijkercourant.nl/?n_id=154361&s_id=668

Er waren nog genoeg eucalyptusbladeren over voor twee destillaties. Uit een e-mail van Gustavo kon ik lezen dat de zakken 9 t/m 13 E.nitens bevatten en de kleinere zakjes 14 en 15 jonge bladeren van E.nitens.
De bladeren in 9 t/m 13 hadden een totaal gewicht van 3585 gram en paste precies in de alambiek.
Na 3,5 uur destilleren had ik 15 gram olie geproduceerd.
Omgerekend kom je op een opbrengst van ongeveer 0,5% uit. Er was dus een verschil in opbrengst tussen E.globulus 1 % en E. nitens 0,5%. De laatste destillatie van jonge bladeren was eigenlijk niet goed uit te voeren. De hoeveelheid bladeren 320 gram was niet genoeg om etherische olie af te kunnen tappen. De olie ongeveer 0,5 mL bleef namelijk aan de scheitrechter zitten.

foto Frank Stolvoort
Volgens Gustavo kwamen de opbrengsten aan olie die ik tijdens twee dagen destilleren had gevonden aardig overeen met de literatuurwaarden:

Your results for E. globulus are similar to those quoted by Bosisto today: 0.75 to 1.25% richness in crude oil. Lower than what is quoted in scientific literature, but there is always a difference between fully controlled laboratory conditions and industrial operations (even if at a small scale). Your results for E. nitens are useful too.



1 opmerking:

  1. Dear Flaviu,

    If you send me a email about the problem I wil try to help you and find out what your problem is.
    send it to ploegerhenk@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen