donderdag 13 mei 2010

Bezoek aan Babis en Janina deel twee

Maandag 3 mei hebben we samen met Janina de destilleerderij bezocht. Deze destilleerderij staat niet in Kallikratis maar in Moni vlak bij Chania. Op deze plek met uitzicht op de noordkust van Kreta hebben Babis en Janina een lange tijd gewoond.
Onder een groot afdak met voldoende ruimte voor het drogen van de planten staan 2 destilleer ketels op een gemetselde verhoging. Dit is nodig om de ketels van zo'n 600 Liter te kunnen verwarmen. In het begin stookte ze met hout, maar al gauw gingen ze over op gas. Met hout stoken is het nogal bewerkelijk om de ketels op de goede temperatuur te houden.

De hele destillatie-unit is voor een groot deel gemaakt van RVS(INOX) tanks uit de melkindustrie. De afmetingen zijn afgestemd op het zo efficient mogelijk stoomdestilleren van de kruiden. Het principe is dan ook afgeleid van de alambiek.
Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien wordt er een rooster (grid) in de destillatieketel geplaatst. Op dit rooster worden de gedroogde planten gelegd en stevig aangedrukt. Op deze manier is er ruimte voor 30 Kg gedroogde planten. Door te werken met twee destillatie-units kan er 60 kg tegelijk worden gedestilleerd.

Op de destilleerketel komt de hoed of gooseneck

De twee pijpen van de gooseneck worden met een T-stuk aan elkaar geschroefd

Dit T-stuk is verbonden met de spiraal in het koelvat.
Na de koelspiraal wordt het destillaat opgevangen in een zeeftrechter die op een florentijnse vaas staat.

Deze florentijnse vaas of essencier zorgt er voor dat de olie en de waterlaag  tijdens het destilleren continue van elkaar gescheiden worden. De waterlaag het hydrolaat wordt zo apart verzameld  en de etherische olie ook.

De waterlaag het hydrolaat wordt niet weggegooid maar kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken van zeep of shampoo. De olie wordt opgevangen in een scheitrechter voor een tweede scheiding
 Janina vertelde mij dat het na de laatste scheiding verstandig is om de etherische olie met een koffiefilter te filtreren. Op deze manier haal je de laatste restjes water uit de olie. Verder is het belangrijk om tijdens het destilleren het stoom/olie-mengsel niet te sterk te laten condenseren. De watertoevoer in de koeler moet je zodanig regelen dat er een gradatie in koeltemperatuur ontstaat. Het stoom/olie-mengsel koelt dan af van heet-warm-lauw-koud.
Het destilleren zelf en dan met name hoe lang je moet destilleren is afhankelijk van de plant. Hiermee hebben Babis en Janina veel ervaring opgedaan. Janina is daar zelfs op gepromoveerd. Belangrijk hierbij is om in de gaten te houden dat een etherische olie uit wel 200 soorten stoffen kan bestaan. Als je te snel stopt met destilleren is de olie niet volledig, je mist dan met name de zwaardere stoffen. Eigenlijk is de olie dan nog niet compleet. Grotere destilleerderijen nemen daar wel genoegen mee, vanwege het kostenaspect. Babis en Janina zijn hier heel duidelijk in en willen olie maken die de beste kwaliteit en geneeskrachtige werking heeft.
Na al deze uitleg was het even tijd om de voorraad etherische olie te sorteren.

Babis en Janina hebben in hun assortiment etherische olie van 12 in het wild voorkomende planten van Kreta.
Heb je interesse dan kan je natuurlijk altijd hun website: http://www.wildherbsofcrete.com/ bezoeken.

1 opmerking:

  1. My cousin recommended this blog and she was totally right keep up the fantastic work!

    order cialis

    BeantwoordenVerwijderen