woensdag 1 september 2021

Een zomer vol aromatische kruiden

 

Verse Salie in de destilleerketel: Salvia officinalis
Qua zomer had de zomer voor de vakantiegangers iets zonniger gemogen, maar voor een aantal aromatische planten was de afwisseling in het weer een weldaad. Uitzondering daarop zijn natuurlijk de mediterrane planten die van veel zon, warmte en droge voeten houden. 
Destillatie van lavendel  (L angustifolia) uit eigen tuin
Door slechte weerscondities in de oogsttijd viel de opbrengst aan essentiële olie van de lavandel dan ook nogal tegen. Ik heb begrepen van mensen die meer dan en kilootje lavendel hebben staan dat dat in vergelijk met vorig jaar zo'n 50% minder opbrengst aan lavendelolie was. Dat ook was te merken aan onze oogst uit eigen tuin.
Lavendel essentiële olie in de scheitrechter tijdens de destillatie
Catharina is in het voorjaar begonnen met het project 'geurige grondstoffen'. In dat kader is ze gestart met het opkweken van Salie (Salvia officinalis). https://www.aromalab.nl/geurende-grondstoffen Tijdens de open dag van 24 juli hebben we vers geplukte bladeren van deze aromatische plant gedestilleerd. Resultaat: een geweldig hydrolaat met vele toepassingen!
Catharina vult de destilleerketel met Salie

In augustus hebben we dankzij ons contact met een biologisch gecertificeerde kwekerij nog een aantal andere planten kunnen destilleren. Deels in opdracht en deels om onze afnemers van top kwaliteit essentiële olie van Nederlandse bodem te kunnen voorzien.

Munt, geelbladige oregano en roodbladige basilicum in de droogbakken

De hoeveelheden die we bij de kwekerij kunnen ophalen zijn vaak groter dan we in één dag kunnen destilleren. Vaak ook van verschillende soorten aromatische planten. De kruiden die nog niet gedestilleerd kunnen worden leggen we dan in gaasbakken waar ze kunnen drogen zonder noemenswaardige hoeveelheden aromatische stoffen te verliezen.

We hebben ook flink wat rozemarijn (Rosmarinus officinalis) kunnen destilleren. Zo'n 30 Kg vers maaisel van biologisch gecertificeerde planten. De essentiële olie en het hydrolaat ruiken top. Om er achter te komen welk chemotype deze in Nederland groeiende rozemarijn oplevert heb ik een sample opgestuurd voor analyse.
Een destilleerwerkplaats vol geurige vers gemaaide rozemarijn!
De analyse geeft mij, maar ook de afnemer van essentiële olie een beeld van de samenstelling en dus ook van de werkzaamheid. Als ik op mijn reuk afga kom ik op een chemotype cineol. We starten dan ook de verkoop van de olie op onze open dagen in het weekend van 18 en 19 september aanstaande. kom-naar-de-open-keteldagen-2021


zondag 18 april 2021

Taxus versus Larix

Afgelopen week kreeg ik een mooi boek over giftige planten te leen van een collega. Uitgebracht door de Royal Botanic Gardens Kew. Een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in historie achtergronden en chemie van giftige planten.
Artikel in het boek over Taxus Taxus baccata
In het boek een artikel over de giftigheid van de Taxus. Interessant om te lezen ook omdat we
tijdens onze open dagen en workshops vaak vragen krijgen over de Taxus (Venijnboom). Vooral als we het hebben over de Lariks (Larix decidua) is er soms enige verwarring.
Lariks in het Chaamse bos
Dit komt omdat er de afgelopen jaren nogal wat publiciteit is geweest rond de inzameling van Taxus snoeisel. Het snoeisel wordt gebruikt voor het vervaardigen van een basisgrondstoffen voor chemotherapieën. De taxus bevat de stof Taxine B.

Taxine B
Het snoeisel wordt na inzameling en droging geleverd aan pharmaceuten die de Taxine isoleren door middel van een extractie met een organisch oplosmiddel. Van de taxine wordt via chemische syntheses de stof Paclitaxel gemaakt. Een stof die toegepast wordt in de bestrijding van kanker. Meer info: https://chempics.wordpress.com/2013/12/25/common-yew-taxus-baccata/
 

Meer info: https://taxustaxi.nl/

Een groot verschil dus tussen het winnen van waardevolle grondstoffen uit deze twee soorten naaldbomen. Voor het isoleren van de aromatische stoffen uit de Lariks gebruiken voor het stoomdestilleren alleen water. Door deze manier van destilleren is het product natuurzuiver. De essentiële olie en het hydrolaat van de Lariks is gelijk bruikbaar zonder syntheses of isolatie van bestanddelen. 

Vers geoogste Lariks takjes

Ook dit jaar gaan we in de maand mei weer Lariks oogsten en er een geweldige essentiële olie van destilleren. Tijdens ons seminar 'van naald tot olie' gehouden op zaterdag 15 mei aanstaande staat deze naaldboom samen met Grove Den en Spar volop in de aandacht!

Catharina tijdens de destillatie van Lariks

Je kan je nog aanmelden voor het seminar tot 27 april (Koningsdag) aanstaande via:

https://indekoperenketel.nl/seminar-naaldboom-essentiele-olien/

of indekoperenketel@gmail.com 



woensdag 17 februari 2021

Seminar naaldboom essentiële oliën

 


H&C aromalab organiseert op zaterdag 15 mei aanstaande een seminar die in het teken staat van naaldboom essentiële oliën. We kunnen gebruik maken van de bèta faciliteiten van het mgr. Frenckencollege in Oosterhout NB. Er is hier letterlijk de ruimte om met maximaal 16 deelnemers aan de slag te gaan.

Reuzenzilverspar  Abies grandis

Vooral voor mensen die meer willen weten over het zelf destilleren en het gebruik en de toepassing van essentiële oliën een aanrader. H&C aromalab heeft Sonja Tobé een gedreven aromatherapeut en Henk Ploeger destillateur van indekoperenketel bereid gevonden om door lezingen en workshops inhoud te geven aan dit seminar.

 

Sonja gaat met de deelnemers aan de slag met plantaardige oliën die geschikt drager zijn voor essentiële oliën. Eén van de plantaardige oliën is een lokaal in Brabant geproduceerde olie één van oudste Nederlandse cultuurgewassen. Henk neemt de deelnemers mee in de 'geheimen' van het stoomdestilleren aan de hand van verschillende tijdens de workshop werkende destilleertoestellen.

Workshop lavendel destilleren in Gilze NB

Deelnemers ontvangen (digitaal) na deelname aan het seminar de syllabus 'Stoomdestillatie technieken' en kunnen via H&C aromalab korting krijgen op de aanschaf van een destilleerketel.


Opgave en info via: https://www.indekoperenketel.nl/seminar-naaldbomen-essentiele-olien/


zondag 17 januari 2021

Workshops en cursussen 2021


 

WORKSHOPS

Ieder jaar rond deze tijd stellen we de data voor onze workshops en open dagen vast. De workshops lavendel destilleren en zelf hydrolaten maken vinden plaats in de maanden juli en augustus. Zomermaanden waarin veel aromatische kruiden tot bloei komen, waaronder lavendel.


Lavandula angustifolia

Ook dit jaar organiseren we in de periode wanneer de lavendelplanten de meeste aromatische stoffen bevatten een snoeiactie. Meer info daarover kan je vinden op onze website
Na het destilleren van het ingeleverde snoeisel krijg je naar rato de lavendelolie opgestuurd.
 

 
ONLINE CURSUSSEN
Het hele jaar door is er de mogelijkheid om een online cursus te volgen. Handig om jezelf te scholen en in begin van het groeiseizoen gelijk aan de slag te kunnen gaan met het destilleren! De cursus is 28 dagen beschikbaar en geeft tijdens en na het houden ervan de mogelijkheid om je door ons te laten adviseren over de aanschaf van een destilleerketel.
Alambiek 20 Liter

OPEN KETEL DAGEN

In de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL ruik je de geur van bloeiende kruiden. De destilleerwerkplaats is gevestigd in een voormalige varkensschuur in het buitengebied van Gilze. Waar een paar jaar geleden nog zeugen en biggen liepen te knorren, is veranderd in een – tijdelijke – destilleerwerkplaats. Wil je zien en ruiken hoe etherische olie wordt gemaakt van planten en bomen uit de omgeving? Henk geeft uitleg bij de ketel en Catharina vertelt over planten en olie.

Tijdens de Open Keteldag kan je onze etherische olie ruiken en ervaren. Welke olie spreekt jou het meeste aan? We hebben etherische olie van lariks, reuzenzilverspar, douglasspar en grove den gedestilleerd dit voorjaar. Die zijn nu te koop tijdens de Open Keteldag. Verder hebben we een aantal specials en limited editions in de spotlight. Echte lokale unieke producten waar de liefde voor het ambacht vanaf straalt.