Wijngaard Dassemus Chaam |
Ook weer wat geleerd over druivenrassen die speciaal voor de biologische teelt zijn ontwikkeld. Dit om geen bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken tegen de schimmel. Iets waar druiven in ons vochtige klimaat al gauw mee te maken krijgen.
Gistingsfles |
Van de eigenaren hadden we begrepen dat er sinds een paar jaar ook van het restproduct van het wijnmaken (de druivenschillen) een Eau de Vie gemaakt wordt. Om de ´De Geest van Dassemus´ te maken moet worden gedestilleerd. Gedistilleerd moet ik eigenlijk zeggen omdat het om alcohol stoken gaat.
Distilleerketels |
Na een wandeling langs de druivenstokken was het tijd om de wijn te proeven! Door het zonnige weer en de aanwezige bezoekers was dat geen vervelende bezigheid.
De wijnkaart van Dassemus |
Er was keuze genoeg om de verschillende wijnsoorten te proeven en te beoordelen.
De Nederlandse wijnen zijn aan een flinke opmars begonnen en hebben hun eigen kwaliteit en karakter. Dat heeft alles te maken met klimaat, grondsoort etc. Deze factoren in de wijnbouw noemt men terroir. Dezelfde factoren zijn ook van invloed op de samenstelling en kwaliteit van lavendelolie.