donderdag 3 januari 2019

Oplossen van zware metalen bij het destilleren in koper

Voordat een nieuwe ketel in gebruik genomen kan worden, is het belangrijk om de ketel eerst grondig te reinigen. De eerste keer doe je natuurlijk een proefdestillatie. Toch is dat geen garantie dat er geen zware metalen in jouw etherische olie en hydrolaat voorkomen
Proefdestilleren en schoonmaken
We krijgen veel vragen van mensen die een koperen ketel hebben aangeschaft om zelf te gaan destilleren. Vaak kunnen ze niet wachten om aan het destilleren te gaan en vergeten een heel belangrijk onderdeel: proefdestilleren. Vóór het eerste gebruik zul je de koperen ketel goed moeten reinigen. Er kunnen nog resten van soldeer in de ketel liggen. Ook de spiraalvormige koperen leidingen moeten goed gereinigd worden. Koper kan je het beste reinigen met een sopje van water met wat biologisch afbreekbaar afwasmiddel en goed naspoelen, zeker drie keer. Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken. Start daarna met een proefdestillatie van water. Dat is meteen een test of de destilleeropstelling goed werkt.  
Gebruik in ieder geval geen azijn om een koperen destilleerketel schoon te maken, er kan giftig koperacetaat ontstaan.  
Kalkaanslag in de destilleerketel verwijder je met citroenzuur. Om je ketel glimmend te poetsen kan je citroensap gebruiken. 
Ketels die gebruikt worden voor het stoken van alcoholische dranken zijn niet geschikt om aromatische kruiden te destilleren. Meestal komt dat doordat de kolom ontbreekt en de koeling is ontworpen om veel kouder te koelen dan bij aromatische kruiden. Ook kunnen er inhoudsstoffen achterblijven in de koperen leidingen. Om goed te reinigen spoel je de leidingen en de ketel en alle onderdelen met bio-ethanol. Dat zorgt dat restjes etherische olie uit de leidingen oplossen in de alcohol en met het destilleren eruit komen. 
Destillatie van lavandinbloemen
Onze ervaring is dat agressieve stoffen in bepaalde aromatische kruiden koper aantast. De stoffen reageren corrosief op koper. Tijm is zo’n voorbeeld van een aromatisch kruid dat je liever niet al te vaak in een koperen ketel destilleert omdat bepaalde inhoudsstoffen koper aantasten en zelfs, op den duur, de koperen leidingen oplossen. 
Lavandin etherische olie gedestilleerd in koper
Stoomdestilleren is ambachtelijk werk waarbij een zuiver en gecontroleerd productieproces essentieel is voor een goed resultaat. Toch is hygiënisch werken zeker geen garantie dat er in jouw hydrolaat geen zware metalen zitten. Tijdens het destilleren kunnen uit de soldeernaden minuscule resten van lood oplossen en in het hydrolaat terecht komen. In hoeverre dat schadelijk is voor onze gezondheid hangt af van de concentratie en stapeling van zware metalen.

Als je meer achtergrondinformatie wil lezen ga dan naar onze website indekoperenketel.nl Daar staat een vertaling van Ann Harman over metalen in hydrolaten.Met dank aan Aromasonja voor het toezenden. 

woensdag 2 januari 2019

Open Keteldagen en workshops 2019

Voor 2019 hebben we weer een aantrekkelijk workshopaanbod samengesteld voor mensen die geinteresseerd zijn in het maken van etherische olie en hydrolaat door middel van stoomdestillatie.
Of gewoon meer willen weten van de productie kwaliteit en toepassingsmogelijkheden van etherische olie. Voor een korte kennismaking met onze activiteiten organiseren we dit jaar een aantal Open Dagen.

OPEN KETELDAGEN
In de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL ruik je de geur van bloeiende kruiden. De destilleerwerkplaats is gevestigd in een voormalige varkensschuur in het buitengebied van Gilze. Waar een paar jaar geleden nog zeugen en biggen liepen te knorren, is veranderd in een – tijdelijke – destilleerwerkplaats.

Kom ruiken! Wil je zien en ruiken hoe etherische olie wordt gemaakt van planten en bomen uit de omgeving? Henk geeft uitleg bij de destilleerketel en Catharina vertelt over planten en olie.
Welke geur spreekt jou aan? Tijdens de Open Keteldagen staan de etherische olie en de hydrolaten klaar om te ruiken en te ontdekken welke jou aanspreekt. Welke past het beste bij jou?
Je hoeft je niet aan te melden. Je wordt gastvrij ontvangen met een kopje kruidenthee en wat lekkers. Toegang gratis.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt de uitnodigingen in je mailbox. Dat kan via onze website indekoperenketel.nl
Open Keteldagen 2019 van 13:00 uur tot ongeveer 16:00 uur
zaterdag 18 en zondag 19 mei 2019, zondag 7 juli, zaterdag 7 september
WORKSHOPS 2019
We organiseren in 2019 weer een aantal workshops lavendeldestilleren en zelf hydrolaten maken
Nieuw is de tweedaagse workshop Salie oogsten & destilleren.
Als je meer informatie wil hebben over de workshops raadpleeg dan onze website voor een uitgebreide beschrijving.