Jamillah, één van de studentes die bij mij in april een workshop bloemen destilleren had gevolgd, had mij uitgenodigd voor de tentoonstelling: The making of a bulb flower landscape Hogeveense Polder recomposed. Ik was eigenlijk ook wel benieuwd naar de presentatie van de geur die Jamillah door enfleurage en maceratie aan de bloemenbollen bloemen had onttrokken.
potjes met maceraat en gedestilleerde enfleuraat |
Bij het maceraat van oa tulp en hyacint was de geur goed waarneembaar. Vooral gezien de beschikbare tijd die er was. Bij het destillatie van het enfleuraat http://nl.wikipedia.org/wiki/Enfleurage moest je bij het ruiken even door de alchollucht heen om de geur waar te nemen. Er was redelijk wat belangstelling voor de tentoonstelling waarin 10 studenten van de kunstacademie aan dit project hadden meegedaan. Een aantal mensen heb ik wat uitleg kunnen geven over de scheidingstechnieken die waren gebruikt om de geurstoffen uit de bloemen te halen.
Om een van de scheidingsmethodes te laten zien had Jamillah een werkende destillatie van enfleuraat neergezet.
Tijdens de opening van de tentoonstelling hoorde ik dat de studenten nog door gaan op dit onderwerp. Ook Jamillah. Het zou mooi zijn als ze bij het macereren en enfleureren meer bloemen kan gebruiken om zo een sterkere geur te kunnen maken. De bloembollensector is zelf ook trouwens op zoek naar gebruiksmogelijkheden voor de bloemen die in het voorjaar gekopt worden.
In bovenstaand artikel uit een agrarisch tijdschrift blijkt dat er plannen zijn om uit bloemblaadjes stoffen te gaan winnen die medisch toepasbaar zijn. Als voorbeeld noemt het artikel de stof galantamine uit narcissen dat in een medicijn voor Alzheimerpatienten wordt gebruikt. Er is dus nog veel te doen om afvalstromen in deze sector nuttig te gaan gebruiken
kleurstoffen uit bloemblaadjes door extractie met alcohol |